Kritisk lite penger til ofrene i Pakistan

Pakistan utsetter kjøpet av nye jagerfly for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet. Samtidig har FN fått inn så lite penger at de står i fare for å måtte sette sine helikoptere på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens Matvareprogram (WFP) har ansvaret for felles frakt for de fleste hjelpeorganisasjonene i det 28 000 kvadratkilometer store jordskjelv-området, og trenger om lag 110 millioner kroner i måneden for å drive sine helikoptere. Men hittil har man bare fått inn drøyt seks millioner kroner.

- Sånn som det står nå, kan denne operasjonen måtte lukkes før to uker har gått, sier sjefen for logistikken til FN, Amer Daoudi.

Han har nå ni helikoptere og har bestilt ytterligere fem, men trenger nesten 30. Prisen for å holde det store russiske helikopteret MI-26, verdens største, som kan frakte 16 tonn last i så stor høyde som i Kashmir, er drøyt 70 000 kroner timen, pluss drivstoff. FN trenger fire av disse og 22 av det mindre helikopteret MI-8, som kan frakte tre tonn last.


For lite penger

Tilsammen rundt 117 helkoptere fra Pakistans flyvåpen, NATO og FN forsøker nå å bringe mat og telt til de antatt 3,2 millioner menneskene som er husløse etter skjelvet. I fjellene i Kashmir har vinteren allerede kommet til de høyestliggende områdene, og den er like om hjørnet i dalene.

- Dersom folk er døde til neste år, er det ingen vits i gjenoppbygging, sier Jan Egeland, sjefen for all nødhjelp i FN.

FN har tilsammen fått inn 845 millioner kroner, men det er mindre enn en firedel av de drøyt 3,5 milliarder kroner organisasjonen har bedt om for å hjelpe ofrene i Pakistan. Antall omkomne har nå gått forbi 74 000 mennesker i Pakistan, mens nær 1 400 omkom på indisk side.

- Det er særdeles bekynringsfullt at det internasjonale samfunnet, som var så gavemildt etter tsunamien i Indiahavet, så langt ikke har kommet med noe fullgodt svar på denne krisa, sier Amir Abdulla, regional direktør i WFP.

Utsatte kjøp

Presidenten i Pakistan, general Pervez Musharraf, besøkte i går et militært feltsjukehus, som drives av USA, i byen Musaffarabad, den ødelagte hovedstaden i pakistansk Kashmir. Der utsatte han et innkjøp av nye F-16 jagerfly fra USA, som Pakistan har kjempet lenge lenge for å få til.

- Jeg kommer til å utsette det. Vi må satse alt vi kan på hjelp og gjenoppbygging, sa Musharraf.

Pakistan har rundt 30 fly av denne typen, som ble innkjøpt før USA innførte en embargo i 1990, på grunn av Pakistans utvikling av atomvåpen. Først i mars fikk Pakistan tillatelse til å kjøpe, men nå er kjøpet igjen i det blå.

Musharraf anklager også Vesten for å ikke ta jordskjelvet like alvorlig som orkanen «Katrina» i USA og tsunamien i Sørøst-Asia.

- Jeg ville si at skadene her er mye større her enn etter tsunamien, omfanget av lidelsene her er større, sa Musharraf i et intervju med BBC etter en hjelpekonferanse i Islamabad.