Kritisk mangel på mat og brensel

Moskva (NTB-AFP): Ti fylker i Sibir og i Nord-Russland har verken mat eller brensel nok til å klare seg gjennom vinteren. Det opplyser lederen for Statsdumaens kommisjon for de fjerne nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er særlig dramatisk i det autonome fylket Koriaks på den nordlige delen av Kamtsjatka-halvøya, sier Boris Misnik til Moscow Times. I Koriaks-regionen strekker lagrene av kull og olje bare til å dekke henholdsvis 14 prosent og 23 prosent av innbyggernes behov.

Når vinteren setter inn for alvor vil det bli ekstremt vanskelig å bringe nødvendige ekstraforsyninger til disse fjerntliggende områdene, sier han.

På Sakhalin-øya risikerer innbyggerne å gå tomme for matvarer. Matlagrene er bare 12 prosent av den mengden som Sakhalin-innbyggerne behøver i vinter.

Situasjonen er ikke mindre dramatisk for 5000 innbyggere i fem små gruvebyer i Jakutia i østre Sibir. Gruvebyene som helt og holdent er basert på gruvedriften, ble «stengt» av myndighetene for et år siden. Offisielt eksisterer derfor ikke disse småbyene lenger, og menneskene som vitterlig bor der har ikke krav på brensel til oppvarming, sier kommisjonslederen. Mange av innbyggerne som ikke har fått tilbud om husvære noe annet sted, holder varmen ved å brenne plank og treverk fra hus som står tomme.

Totalt inneholder brenselslagrene i de fjerne delene av Nord-Russland 84 prosent av nødvendig mengde for vinteren.

Pengene som er avsatt på Russlands budsjett for å skaffe brensel og matvarer til nordregionene er ikke brukt opp ennå, men verdien av pengene rekker ikke langt på grunn av det kraftige fallet i rubelkursen denne høsten, sier Miskin.