ANGREP:  84 mennesker er drept og et stort antall skadd, etter at en bil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Foto: Sasha Goldsmith / AP / NTB Scanpix
ANGREP:  84 mennesker er drept og et stort antall skadd, etter at en bil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Foto: Sasha Goldsmith / AP / NTB ScanpixVis mer

Kritisk øyeblikk da en person «hoppet opp på lastebilen for å stoppe den»

Skal ha hjulpet politiet med å «nøytralisere» terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 84 mennesker er drept og et stort antall skadd, etter at en bil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Hendelsen skjedde på Promenade des Anglais, like etter klokken 22.30.

Innenriksdepartementet i Frankrike bekreftet en stund etter midnatt at sjåføren som kjørte lastebilen er drept i skuddvekslinger med politiet.

Eric Ciotti, parlamentsmedlem for regionen Alpes-Maritimes hvor Nice ligger, sier til den riksdekkende radiokanalen France Info at gjerningsmannen ble skutt av «to politimenn».

Ciotti forteller videre at de var vitne til flere politimenn som med «ekstraordinært mot» stoppet lastebilen. Han gjenfortalte senere det samme til Europe1.

- En person i folkemengden prøvde å hoppe opp på lastebilen for å stoppe den. Det var i det øyeblikket at politiet kunne nøytralisere terroristen. Han skjøt mot politiet uten å treffe dem og mot personen som prøvde å stoppe bilen, sier Ciotti.

- Frankrike er det primære målet for slike angrep i verden. Promenade des Anglais var et utvalgt mål og ble gjennomført på grusomt vis.

Det nøyaktige hendelsesforløpet, har foreløpig ikke blitt bekreftet fra offisielt hold, men flere vitner begynner å tegne et bilde av det som utspant seg på promenaden i Nice.

- Jeg så en mann hoppe på ham (gjerningsmannen) for å prøve å få ham ut av førerhuset, sier Majid i franske RMC til BFM TV.

- Midt i en tragedie

TALTE: Francois Hollande talte i natt til det franske folk og til verden: - Frankrike er igjen rammet av grusomheter, men vi er sterke og vi kommer alltid til å være sterkere enn fanatikerne, sa Hollande. Vis mer

Foreløpig vet man bare at gjerningsmannen er en 31 år gammel fransk-tunisier. Han er en kjenning av politiet for mindre lovbrudd, men har ikke vært i etterretningens søkelys i forbindelse med terrormistanke.

President Hollande opplyser at han har mobilisert reservestyrkene i både hæren og politiet som følge av angrepet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser.

Unntakstilstanden som har rådet siden terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor, forlenges dessuten i tre måneder.

Blodbadet i Nice skjedde få timer etter at den franske regjeringen kunngjorde at unntakstilstanden ikke skulle forlenges etter 26. juli.

- Nok en gang står vi midt i en tragedie, og må reagere på den. Unntakstilstanden må gjelde til vi vet at denne formen for trusler er avverget for godt. Vi må forandre hele rammeverket vårt, sier Ciotti til fransk radio.

- Vi kan aldri garantere at risikoen vil være lik null, men vi må bryte med all form for naivitet.

LØPER I PANIKK: En Snapchat-video viser folk flykte fra det franske myndigheter beskriver det som et terrorangrep. Video: @DrewKkkkkk / Twitter Vis mer

Talte til folket

I en tale til det franske folk i natt, beskrev president Francois Hollande hendelsen som et terrorangrep.

- Frankrike er under trussel fra islamistisk terrorisme. Vi må vise årvåkenhet og bestemthet, sa Hollande.

- Frankrike er igjen rammet av grusomheter, men vi er sterke og vi kommer alltid til å være sterkere enn fanatikerne, la Hollande til.

Dagbladet følger saken