Kritisk rapport: FN underslo informasjon

New York: Tre israelske soldater som ble bortført av Hizbollah-gerilja nær grensen til Libanon i høst, kan ha blitt alvorlig såret og kanskje drept, forteller en intern granskingsrapport fra FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonen fra UNIFIL-soldater på åstedet for kidnappingen i oktober, ble verken gjort kjent for israelske myndigheter eller for FN-tjenestemenn i New York, sa talsmenn for organisasjonen under en pressekonferanse da rapporten ble lagt fram fredag.

Enda mer ble holdt tilbake. Rapporten er bestilt av generalsekretær Kofi Annan, som ville ha fram fakta rundt underslaget av et videoopptak som UNIFIL-soldater gjorde av FN-biler som ble brukt under bortføringen.

To videoer

Israel fikk tips om at videoen eksisterte og ville se den for om mulig å få hjelp til letingen etter de bortførte soldatene. FN-tjenestemenn benektet i lang tid at videoen eksisterte.

Spesialutsending Terje Rød Larsen benektet det også, og måtte siden - ydmyket og rasende - gi kontrabeskjed til Israels regjering og unnskylde feilinformasjonen. Rød Larsen hevder også han og Kofi Annan selv ble ført bak lyset av personer i FN-systemet.

Nå viser det seg at ikke bare ett, men to videoopptak ble gjort av UNIFIL-soldater dagen da de tre israelske soldatene ble bortført, bekrefter rapporten. Den andre videoen viser et granatangrep på israelske militærposter på det tidspunktet da bortføringen skjedde 7. oktober i fjor.

- Grunn til uro

- FN har ikke funnet videoopptak av selve kidnappingen. Men det faktum at FN var i besittelse av et opptak nummer to, gjort 7. oktober, og som var ukjent for FN i New York fram til 16. juli, gir grunn til alvorlig uro, sa Joseph Connor, FNs visegeneralsekretær med ansvar for administrative saker.

Den første videoen, som FN nektet for å ha, ble tatt av en indisk UNIFIL-soldat 8. oktober, 18 timer etter bortføringen. Den viser en konfrontasjon mellom UNIFIL og Hizbollah-bevegelsen i Libanon. Opptaket viser også to landrovere med falske FN-skilt og FN-uniformer. Kjøretøyene var forlatt, og UNIFIL-soldatene tror de ble brukt under bortføringen. Da UNIFIL-soldatene skulle taue bilene vekk, ble de stanset av Hizbollah-soldater som tok bilene.

- Ingen sammensvergelse

Rapporten slår fast at FN-soldatene ikke var vitner til selve kidnappingen og heller ikke har opptak av hendelsen.

Rapporten hevder at det ikke var noen forståelse mellom UNIFIL og Hizbollah i forbindelse med kidnappingen. Underslaget av videoen skyldtes «sviktende dømmekraft og kommunikasjonssvikt, ingen sammensvergelse», er konklusjonen.

Rapporten stiller FN i et langt fra flatterende lys. Den kritiserer UNIFIL-soldater og annet FN-personnell som var på stedet da videoopptakene ble gjort, og kritiserer FN for måten saken ble behandlet på. Men granskingen frikjenner UNIFIL-soldatene for mistanke om samarbeid med Hizbollah.