Kritisk redningsmann?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton og hans krigstrette medarbeidere fattet håp da senator Daniel Patrick Moynihan fra New York forleden kom med sin erklæring. Men den respekterte, professorale senatoren med en snart 50 år lang politisk karriere bak seg, gjør det verken for å hjelpe Bill Clinton eller Det demokratiske partiet. Han har gjort seg opp en mening etter å ha studert grunnloven, og sier at han tar sitt standpunkt av hensyn til nasjonen og presidentinstitusjonens plass i makttriangelet mellom Det hvite hus, Kongressen og høyesterett. Moynihan har gått hardt ut mot Clinton flere ganger, også da presidenten sommeren 1996 inngikk et trygdekompromiss med det republikanske flertallet i Kongressen. Moynihan støttet Clintons medarbeidere som sa opp jobbene sine i protest fordi kompromisset ville «kaste en million barn ut i fattigdom».

Moynihans politiske karriere strekker seg tilbake til oppdrag som politisk rådgiver for John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson. Han har nå sittet 22 år i Senatet og er ferdig med sin fjerde periode når han går av om to år. Han har sine politiske røtter i 60- og 70-årene, i den omtumlete epoken som preget Bill Clintons ungdomsår. Ifølge meningsmålinger som avisa The Washington Post offentliggjør, er det holdninger og hendelser fra disse årene som nå preger det amerikanske folkets motsetningsfylte støtte til en president som 80 prosent sier er en løgnhals.

Kommentator David Broder skriver at Clinton «stiller sine medborgere overfor konflikten mellom grunnleggende og nedarvede moralske holdninger og avskyen mot å sette seg til doms over andre mennesker», noe som 68-erne har bakset med hele livet. Men til tross for toleransen som folket viser overfor en president på ville veier i privatlivet, viser meningsmålingene klart at Bill Clinton splitter befolkningen. Dette er noe av det senator Moynihan kritiserer presidenten for. Han frykter at Clintons handlinger og den pågående riksrettprosessen kan undergrave de politiske institusjonene i verdens eneste «uunnværlige nasjon». Senator Moynihan er helt på linje med flertallet i den amerikanske befolkningen når han går inn for at Senatet skal gi Clinton en reprimande samtidig som han slår fast at presidenten absolutt ikke går foran med et godt eksempel.

Derimot framstår senatoren som en plussvariant fra sin egen generasjon som også har hatt sine skandaler. Etter 24 år i Senatet «er det på tide å slippe andre til», sier Moynihan. Hans varslede avgang har utløst hektisk mobilisering både blant framtredende demokrater og republikanere som borgermester Rudi Guiliani i New York. Guiliani kalte senatoren for «den beste tenkeren blant politikere siden Lincoln, og den beste politikeren blant tenkere siden Jefferson». Bill Clinton fulgte opp med å kalle ham «et framtredende medlem av Senatet, av uvanlige dimensjoner. Han har fylt den plassen som tidligere var besatt av Aaron Burr, Martin van Buren og Robert F. Kennedy med dyktighet». Senator Moynihan sa i et intervju at det var hans kone og politiske rådgiver Elizabeth som for fire år siden «bestemte seg» for ikke å stille til gjenvalg.

Når senator Moynihan blir spurt om han støtter forslaget om å gi presidenten reprimande ut fra lojalitet til partiet eller ut fra hensynet til embetet, svarer han at «det er av hensyn til institusjonen». Senator Moynihan går også skarpt imot at Senatet skal ilegge Clinton en bot. Han sier at det er helt galt, selv om de som stiller seg bak forslaget sikkert gjør det i beste mening. «Men riksretten dreier seg ikke om å straffe. Der er grunnloven helt klar,» sier den eldre statsmannen og legger til at spørsmålet om bot kan bli tatt opp andre steder. «Vi er ingen domstol.»

Men Moynihan er ikke helt sikker på at Clinton vil gå fri. «Vi blir nødt til å gjøre oss opp en mening» om presidentens handlinger er av en slik art at de utløser en fellende kjennelse. Moynihan mer enn antyder at tuklingen med Monica Lewinsky kanskje ikke befinner seg på samme nivå som listen over riksrettforbrytelser som begynner med forræderi og korrupte handlinger.