Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisk til at folk som hjelper flyktninger straffes

Initiativtaker til folkebevegelse oppfordrer folk til å hjelpe flyktninger over grensen til Norge.

VIL HJELPE: Mona Bentzen (innfeldt) oppfordrer til å ta med flyktninger over grensen til Norge. Her stanser politiet to biler på Svinesund som hadde plukket opp syrere i Sverige. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix / Privat
VIL HJELPE: Mona Bentzen (innfeldt) oppfordrer til å ta med flyktninger over grensen til Norge. Her stanser politiet to biler på Svinesund som hadde plukket opp syrere i Sverige. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til torsdag ble fire nordmenn anmeldt for å ha smuglet fire syriske flyktninger til Norge over Svinesundbroa. Samme natt ble tre personer pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundbroa, og tidligere denne uken ble fjorten personer pågrepet for det samme i Malmö.

Det er initiativtaker Mona Bentzen bak folkebevegelsen «Refugees Welcome to Norway» kritisk til:

- Personlig synes jeg ikke det de gjør er ulovlig. Det myndighetene gjør er derimot et overgrep, sier hun.

Helt feil
Bentzen - som nå har trukket seg ut fra styret i bevegelsen -  mener det er helt feil at folk ikke skal få lov til å velge hvilket land de søker asyl i, og mener Dublinavtalen - som vil sende asylsøkere tilbake til første ankomstland - ikke fungerer.

- Dublin-avtalen gjør at de fattigste landene som ligger i Europas yttersoner får den største belastningen. Ansvaret må fordeles. Det er noen land i Europa som ikke egner seg til å ta imot flyktninger nå fordi deres asylinstitutt er for dårlig. Ingen bør derfor tvinges til å søke asyl der eller bli returnert tilbake dit. Det gjelder blant annet Bulgaria, Ungarn og Romania, sier hun.

Opprettet gruppe Hun oppfordrer nordmenn til å fortsette med å hjelpe flyktninger over grensen - og opprettet torsdag Facebook-gruppen «Safe Travel for Refugees Norway», hvor folk kan dele råd og donere penger til å betale eventuelle bøter «hjelperne» får fra politiet. Det har ifølge Bentzen blitt gjort i blant annet Østerrike og Tyskland tidligere.

- Dette er ikke menneskesmugling. Det er å hjelpe mennesker i nød, og det synes jeg folk skal fortsette med, sier hun.

Advarer Politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt advarer folk mot å smugle flyktninger over grensen til Norge. Folk som gjør det, vil bli straffeforfulgt.

- Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter regnes derfor som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling. De personer som har til hensikt å søke asyl, blir da vitner i saken og utsettes for etterforskning. Dette kan forsinke den videre asylprosessen og gi flyktningene ytterligere belastninger, når de først ønsker en trygg behandling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt i en pressemelding.

KRITISK: Inntil Europa har fått et tilfredsttillende system for mottak og registrering av flyktninger, synes ikke Flyktninghjelpens Pål Nesse at «menneskesmuglerne» skal straffes. Foto: Dagbladet.
KRITISK: Inntil Europa har fått et tilfredsttillende system for mottak og registrering av flyktninger, synes ikke Flyktninghjelpens Pål Nesse at «menneskesmuglerne» skal straffes. Foto: Dagbladet. Vis mer

Hovedmålet for politiet er å ta de menneskesmuglerne som gjør dette i profittøyemed, altså tjener penger på å frakte mennesker over grensen.

- Politiet kan ikke vite dette når en bil blir stoppet ved grensen. Derfor vil disse automatisk bli etterforsket. Politiet skjønner at mange ønsker å hjelpe i den tragiske situasjonen, men politiet ber om at man ikke setter seg i bilen for å hjelpe noen over grensen, sier politiadvokaten.
Kritisk Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen er - i likhet med Bentzen -  kritisk til at folk som hjelper flyktninger over grenser pågripes av politiet.

- Danmark har vært skeptisk til å ta imot alle flyktningene. Det betyr ikke at det er noen god ide å sende alle til Sverige og Norge, men folk med genuin vilje til å hjelpe bør ikke arresteres før Europas myndigheter tar et felles grep om dette på ansvarlig vis, sier han.

Han mener situasjonen har vist at Europas system for å håndtere flyktninger overhodet ikke har fungert - og sier  de europeiske landene må få til en fellles koordinert innsats når det gjelder mottak, registrering, og vurdering av beskyttelsesbehov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!