Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisk til ekspedisjonen og utstyret

Italiensk klatrer reddet etter sju døgn på K2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble den siste klatreren flydd ned fra verdens nest høyeste fjell, K2, etter snøraset som tok livet av 11 mennesker. Blant de døde er den norske klatreren Rolf Bae (33). Aldri før har så mange dødd i det vanskelige fjellet.

 
Italienske Marco Confortola (37) satt fast på K2 i sju dager før han i går ble hentet ned til basecamp. I dag ble han flydd helt ned fra fjellet i helikopter, melder AP.

Glad for å være i live
- Jeg er glad for å være i live. jeg har det bra, heldigvis er jeg solid  laget. Det eneste problemet er at jeg har vondt i beina, sier italieneren, som har kraftige frostskader på begge beina etter ei uke i det kalde fjellet.

- Jeg tilbrakte sju dager på det fjellet. Det var tøft. Det var helt forferdelig, sier Confortola.

Han ble reddet ned sammen med tre medhjelpere og tolv sørkoreanske klatrere.

Den nederlandske klatreren Wilco van Rooijen, som selv ble reddet ned fra K2 mandag, har uttalt seg kritisk om seriøsiteten til klatreekspedisjonen.

Van Rooijen kritiserte klatrekolleger for at rasulykken sist fredag fikk så tragisk utfall.

- Den største feilen vi gjorde var å forsøke å gjøre avtaler. Alle hadde hvert sitt ansvarsområde, og så var det noen som ikke gjorde det de hadde lovet, sier nederlenderen.

DØDE I FJELLET: Elleve klatrere omkom i et snøskred i det pakistanske fjellet K2- Den røde stripa viser klatrerens rute, fra basecamp på 5200 meter, via tre leirer, før toppen på 8611 meter. Foto: SCANPIX
DØDE I FJELLET: Elleve klatrere omkom i et snøskred i det pakistanske fjellet K2- Den røde stripa viser klatrerens rute, fra basecamp på 5200 meter, via tre leirer, før toppen på 8611 meter. Foto: SCANPIX Vis mer

Kritisk til utstyret

Han nevner blant annet at ett av de andre lagene bare hadde tatt med halvparten så mye tau som det egentlig skulle.

Også Confortola er kritisk til hvordan ekspedisjonen ble gjennomført, skriver nyhetsbyrået AP.

Italieneren mener ekspedisjonen bar preg av lite erfaring, dårlig utstyr, og tau og bolter som ble lett ødelagt.

Han forteller at flere prøvde å hjelpe de tre koreanerne som omkom, men selv måtte han bare gi opp. Han var for svak. Koreanerne hang ifølge Confortola og dinglet i repet før de forsvant i døden.

 Cecilie Skog (33), Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39) overlevde israset på K2 fredag, mens Skogs ektemann Rolf Bae omkom.

De tre norske klatrerne befinner seg fortsatt i basecamp på 5200 meter, og det er uvisst når de vil starte på den tunge turen ned fra fjellet.

<B>REDDET:</B> Den italienske klatreren Marco Confortola (37) ble i dag reddet ned fra basecamp i K2, og fikk medisinsk hjelp for forfrysninger.
<B>OMKOM:</B> Den norske klatreren Rolf Bae (33) døde i et snøras i vverdens nest høyeste fjell, K2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!