Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister Erna Solberg må svare Sivilombudsmannen

Kritisk til Ernas hemmelige kalender: - Kan bare ane hva som ikke er offentliggjort

Lovtolkning gjør det mulig for statsministeren å skjule dokumenter, advarer Stortingets ombudsmann.

MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg kan ikke per nå love at hun vil etterleve uttalelsen fra Stortingets ombudsmann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg kan ikke per nå love at hun vil etterleve uttalelsen fra Stortingets ombudsmann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kan se ut som at Statsministerens kontor tror at de selv kan få bestemme hva offentligheten skal vite og ikke, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV), medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Han er blant flere som nå venter spent på hvordan statsminister Erna Solberg (H) vil reagere på Sivilombudsmannens uttalelse om innsyn i hennes Outlook-kalender, som kom etter en klage fra Dagbladet.

- Uttalelsen viser at offentlighetsloven er krystallklar. Alt som er av betydning for statsministerens beslutninger og kommunikasjon med omverdenen skal som hovedregel gjøres offentlig, sier Fylkesnes. Han følger nå saken tett.

- Vi forutsetter nå at Statsministerens kontor gir innsyn i kalenderpostene slik Stortingets ombudsmann har fastslått, sier Fylkesnes. Han understreker imidlertid:

- Hvis ikke statsministeren gjør det, vil jeg i verste fall ta initiativ til at Stortinget instruerer henne om å gjøre det.

Ombudsmannen følger med

Også hos Stortingets ombudsmann for forvaltningen, Sivilombudsmannen, ventes det nå på en respons fra statsministerens side.

- Statsministerens kontor har fått fire uker på seg til å respondere på uttalelsen. Jeg forventer at de legger den tolkningen av loven til grunn som fremgår av vår uttalelse, sier Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger, til Dagbladet.

- Uttalelsen innebærer at nedtegnelser i Outlook-kalenderen til både statsministeren og andre offentlig ansatte kan regnes som et dokument i offentlighetslovens forstand, sier Falkanger videre.

- Betyr det at hvem som helst nå kan henvende seg til Statsministerens kontor for å be om innsyn i statsministerens kalender?

- Ja, det er riktig. Det er Statsministerens kontors oppgave å vurdere hvert innsynskrav i henhold til gjeldende regelverk.

- Vil være veldig alvorlig

I sin uttalelse skriver ombudsmannen at måten Statsministerens kontor har tolket loven på til nå, kan «åpne for at informasjon som i dag sendes per brev eller e-post, vil bli sendt ved hjelp av møteinnkallinger i Outlook for å unngå at allmennheten får innsyn i informasjonen».

VENTER SPENT.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) forutsetter at Statsministeren vil respektere lovtolkningen til Sivilombudsmannen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VENTER SPENT. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) forutsetter at Statsministeren vil respektere lovtolkningen til Sivilombudsmannen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Inntil videre velger ​Torgeir Knag Fylkesnes å tro at statsministeren ikke har omgått offentlighetsloven.

- Det viktigste nå er at statsministeren gir innsyn. Jeg legger til grunn at alt er i skjønneste orden, de har bare bommet litt på offentlighetsloven, sier Fylkesnes. Han understreker samtidig:

- Man kan bare ane hva som ikke er offentliggjort, så lenge statsministeren faktisk ikke har gitt innsyn hittil. Skulle det vise seg at hun har brukt Outlook til å skjule ting som skulle vært offentlig, så er det en veldig alvorlig sak.

Avviser omgåelser

Dagbladet har stilt statsminister Erna Solberg (H) flere spørsmål om denne saken.

Hun svarer ikke selv.

På spørsmål om Solberg vil etterleve norsk lov slik den tolkes av Sivilombudsmannen når det gjelder innsyn i hennes Outlook-kalender, svarer kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor slik:

- Vi er i ferd med å gå gjennom Sivilombudsmannens vurdering.

På spørsmål om statsministeren har brukt sin Outlook-kalender til å skjule opplysninger eller dokumenter som skulle vært journalført, svarer Måseide:

- Nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!