Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisk til forvaltning av jøde-erstatning

Liberalt orienterte jøder i Norge er kritiske til at det mosaiske trossamfunn alene skal forvalte store deler av krigserstatningen til jødene. De mener en representant for Justisdepartementet også burde vært trukket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de 450 millioner kronene Stortinget har bevilget, skal det mosaiske trossamfunn i Oslo og Trondheim forvalte 150 millioner kroner. Pengene skal brukes til å sikre jødisk kultur og framtid i Norge.

Arne Isaksen er fjerde generasjons jødisk innvandrer til Norge, og representerer jøder med en liberal fortolkning av jødedommen, i motsetning til det mer ortodokse mosaiske trossamfunn.

- Jeg er glad denne saken er kommet så langt som den er, men skuffet over at intensjonen over å ivareta jødisk mangfold ikke er tilstrekkelig ivaretatt, sier han til NTB. Han peker på at mange norske jøder lever sekularisert, og at om lag 75 prosent av alle ekteskap inngås med ikke-jøder.

- For mange av oss er jødedommen mer en tradisjon enn en religion. Det er flere retninger innen jødedommen, sier han, og mener det er uheldig at Stortinget har overlatt til en gruppering å ta hånd om 150 millioner av den samlede erstatningen.

- Dette kunne vært balansert med en representant for departementet. Større åpenhet i denne saken hadde vært bedre, sier han, men understreker at han ikke har noen grunn til å mistro det mosaiske trossamfunn.

De liberalt orienterte jødene har i lengre tid arbeidet med å registrere seg som trossamfunn, og har vært til høring på Stortinget i forbindelse med jøde-oppgjøret.

(NTB)