Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningsdramaet:

Kritisk til Hagen-dusør

Drapssiktede Tom Hagen utlover ti millioner kroner i dusør til den som har informasjon om hvor hans forsvunne kone Anne-Elisabeth befinner seg.

SIKTET OG SAVNET: Milliardæren Tom Hagen (70) er siktet for drapet eller medvirkning til drapet på sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen (70). Nå utlover han dusør for informasjon som kan lede til funn i søket etter kona. Foto: Privat
SIKTET OG SAVNET: Milliardæren Tom Hagen (70) er siktet for drapet eller medvirkning til drapet på sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen (70). Nå utlover han dusør for informasjon som kan lede til funn i søket etter kona. Foto: Privat Vis mer

I over 19 måneder har Anne-Elisabeth Hagen (70) vært savnet etter å ha forsvunnet fra sitt hjem på Lørenskog.

Siden 31. oktober 2018 har ektemannen Tom Hagen gått fra ha status som fornærmet til siktet i saken politiet først etterforsket som en bortføring, men som de nå mener var et drap.

Nå reagerer politiet på at Hagen, som er siktet for drap- eller medvirkning til drap på sin kone, har utlovet dusør for informasjon om hvor Anne-Elisabeth kan befinne seg.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Politiet kritiske

I en pressemelding gjør påtaleansvarlig Haris Hrenovica rede for Øst politidistrikts holdning til Hagens avgjørelse.

- Vi er positive til alle initiativ som kan framskaffe informasjon i saken. Vi er også positive til dusør som virkemiddel, og har tidligere vært i dialog med familien om dette, sier Hrenovica.

Påtaleansvarlige Hrenovica legger likevel til at politiet er kritisk til framgangsmåten.

Tipsene skal nemlig gå direkte til apparatet rundt Hagen, som deretter vil sende tips de mener er av substanse videre til politiet, forklarte Hagens forsvarer Svein Holden til TV 2 mandag kveld.

- På prinsipielt grunnlag kan imidlertid ikke politiet støtte en framgangsmåte der andre enn politiet skal bestemme hvilke tips som skal følges opp. En forutsetning må være at tipsene går direkte til politiet som har ansvaret for etterforskningen, og uten begrensninger når det gjelder type tips. Det er viktig at politiet på et objektiv grunnlag kan vurdere alle tips opp mot det øvrige materialet vi sitter på. En opplysning som framstår uvesentlig for andre, kan være av stor betydning for etterforskningen, sier Hrenovica.

Ekspert: - Problematisk

Det var TV 2-programmet Åsted Norge som mandag kunne melde at Hagen utlover den ti millioner kroner store dusøren.

- Tom Hagen er redd for at Anne Elisabeth Hagen ikke vil bli funnet. Det er derfor vi har besluttet å gjøre enkelte tiltak for å finne ut hva som har skjedd med henne, sa Hagens forsvarer, Svein Holden, til TV 2.

Seinere samme kveld rykket eksperter ut og advarte mot bruken av dusør i forsvinningssaken, deriblant krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst.

- Det er ekstra problematisk at 10 millioner i pengepremie vil gi mange tipsere håp om en gevinst. Mange som har tipset politiet uten å få penger vil nå tipse på nytt. Derved vil forsvarerlaget få et unikt innsyn i hvilke vitner som faktisk vet noe og har derved mulighet til å påvirke disse vitnene, sa han til VG.

Frarådet dusør

Fram til jul i fjor frarådet politiet Hagen-familien å utlove dusør for å få en løsning i saken.

I januar fortalte imidlertid politiinspektør Tommy Brøske at politiet hadde «betenkeligheter», men ingen «innvendinger» ved en eventuell bruk av dusør.

- Etter politiets oppfatning er det noen betenkeligheter når det gjelder å utbetale dusør, og vi har vært rådgiver overfor familien vedrørende dette. Dusør har på nytt vært tema, og vi har gjort nye konkrete vurderinger. Slik saken står nå, har politiet ikke innvendinger til at familien eventuelt velger å bruke dusør som et mulig virkemiddel, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til Nettavisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!