Kritisk til katakombe-Halloween

- En slik feiring sier mye om vår tid, hvordan vi omgås døden.

FEST MED DØDEN: På Halloween skal to personer få anledning til å tilbringe natten i katakombene i Paris. Det hele er arrangert av det amerikanske selskapet Airbnb. NTNU-professor og Frankrike-kjenner George Chabert mener slike feiringer sier mye om vår tids forhold til døden. Foto: Airbnb/REX Shutterstock (5224374l)
FEST MED DØDEN: På Halloween skal to personer få anledning til å tilbringe natten i katakombene i Paris. Det hele er arrangert av det amerikanske selskapet Airbnb. NTNU-professor og Frankrike-kjenner George Chabert mener slike feiringer sier mye om vår tids forhold til døden. Foto: Airbnb/REX Shutterstock (5224374l)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Katakombene i Paris er beryktet over hele verden, først og fremst fordi levninger av oppimot seks millioner mennesker har funnet sitt siste hvilested der. Tusenvis av turister kommer til katakombene hvert år, både for å beundre og grøsse.

Overnatt blant tusenvis av skjeletter Nå har derimot katakombeturismen fått en ny dimensjon: på Halloween i år vil to personer få anledning til å tilbringe en natt blant de døde.

Det er Airbnb som arrangerer overnattingen, det amerikanske selskapet som på kort tid har endret hotellnæringen. Ideen bak Airbnb er at privatpersoner selv kan leie ut sine egne hjem, hytter eller andre steder de eier.

Turister og andre som trenger et midlertidig bosted er leietakerne. At Airbnb kan arrangere en Halloween-feiring i Paris' katakomber, skyldes i følge The Guardian at de nå er i privat eie.

George Chabert, NTNU-professor og Frankrike-kjenner, er sterkt kritisk til at man skal arrangere en slik fest. Han har blant annet skrevet en bok om idéhistorie, og mener Airbnb sin symbolverdi er interessant:
- Halloween i katakombene blir et symbol på hva Airbnb er. Hvorfor tillater man dette? Katakombene er en kirkegård, ikke et sted for feiring.

- Sier mye om vår tid Chabert mener at det er noe symbolsk i hvordan vi omgås døden i dagens samfunn, når folk vil feire på graven til millioner av mennesker:
- Airbnbs feiring i katakombene sier mye om vår tid. Venstresiden i Frankrike har lagt vekk alle kampsaker, nå vil de bare lage fester. Alt skal være så moro nå, men de burde ikke tillate dette.

Airbnb var ikke tilgjengelige for noe intervju, men nordensjef i Airbnb, Aja Guldhammer, gir en kommentar gjennom sin kontaktperson i Norge. Hun fremhever det Airbnb har gjort for å sikre at levningene ikke tar skade av festen.

- I planleggingen av denne natten har spesielle tiltak blitt satt i verk for deltakernes sikkerhet. Vi har også jobbet med å sikre at katakombene ikke ødelegges. Vi har satt en minimumsavstand på 70 centimeter mellom levningene og andre gjenstander som kan komme i kontakt med dem, for eksempel falske lys og falske oljelamper. Selve festen vil hele tiden bli holdt under oppsyn av ansatte på stedet, sier Guldhammer.

Hun understreker også at respekten for de døde har blitt ivaretatt i planleggingen av festen.

Google-feiring på kirkegård Chabert mener at det er hensynsløst å la det amerikanske selskapet Airbnb feire Halloween - en amerikansk høytid - blant tusenvis av levninger:
- Det er interessant å vri på dette, for å se hva Airbnb faktisk gjør. Tenk om Google hadde arrangert en fest på en kirkegård i Norge. Det hadde ikke blitt akseptert. 

Katakombene i Paris er kjente for å huse millioner av levninger fra franskmenn som har vært døde i minst 200 år. I flere hundre kilometer lange ganger ligger de stablet. Hele katakomben finnes i bakken under Paris, og det hender det at man i forbindelse med for eksempel gravearbeid kommer over deler av tunellene.

Historier om folk som har gått seg bort i katakombene har blitt urbane legender, og derfor er besøkende under streng kontroll hele den tiden de er der. Knapt 400 meter er tilgjengelige for allmennheten, resten er avstengt.