Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisk til mobilkrig

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke sende soldater ut i krig over mobiltelefon.

FORSLAG: Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke sende ut norske soldater i væpnede oppdrag via mobiltelefonen. Slike avgjørelsen bør debatteres i Stortinget først, mener han og Sp's programkomiteé. Foto: Jacques Hvistendahl
FORSLAG: Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke sende ut norske soldater i væpnede oppdrag via mobiltelefonen. Slike avgjørelsen bør debatteres i Stortinget først, mener han og Sp's programkomiteé. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Derfor foreslår partiets programkomité, som Vedum leder, at avgjørelsen om å sende soldater til væpnede konflikter må opp til debatt i Stortinget.

Det er erfaringen etter de norske bombetoktene i Libya, som får Sp-nestlederen til å reagere.

Nå vil han mobildemokratiet til livs.

- Å sende soldater ut i væpnet konflikt er den mest alvorlige beslutning som kan tas av et land. Fra å være en mer teoretisk problemstilling i Norge, har det blitt mer og mer relevant de siste årene. Defor bør vi også ha en debatt om hvordan slike avgjørelser kan forankres bredere i Stortinget.

Tar selvkritikk Da FNs sikkerhetsråd i mars i fjor vedtok en resolusjon som innebar en flyforbudssone over Libya, ble en hastig avgjørelse om å bidra med norske bombefly fattet over telefon. Ingen møter ble fysisk avholdt før avgjørelsen i realiteten var tatt, og de parlamentariske lederene ble orientert over telefon av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

En av dem var Vedum.

Da satt han som Sp's parlamentariske leder, og hadde plass i Stortingets utvidede utenrikskomité. Nå er han landbruksminister, og tar i mot Dagbladet på sitt splitter nye statsrådskontor.

- Nå sitter du i regjeringens hus og kritiserer regjeringens politikk?

- Nei, jeg gjør ikke det. Regjeringen har uansett fullmakt til å avgjøre dette. Og regjeringen åpnet for å samle den utvidede utenrikskomiteen, det var Stortinget som valgte å ikke avholde møte umiddelbart. Men som leder av programkomiteen ser jeg mot neste stortingsperiode, og mener vi bør finne en bedre måte å forankre slike avgjørelser på, sier Vedum, som tar selvkritikk:

- Sett i ettertid burde jeg, og kanskje flere av de parlamentariske lederne reagert, og argumentert for at den utvidede utenrikskomiteen burde møttes, sier han.

- Det blir på et vis litt uformelt. Jeg tror mange deler mitt synspunkt, sier han, vel vitende om at både SV, Venstre og Frp har argumentert for at debatten burde vært oppe i Stortinget før bombeflyene lettet.

- Ikke godt nok Samtidig understreker Sp-nestlederen at det var full oppslutning i Stortinget om Libya-operasjonen, og at avgjørelsen uansett ville blitt den samme.

Men:

- Den telefonrunden ble mye debattert i etterkant, og det mener jeg er uheldig. Erfaringen fra Libya-operasjonen tilsier at vi bør ha en diskusjon om hvordan vi kan gjøre dette bedre.

- Det viktigste for oss i programkomiteen er at dagens praksis ikke har vært god nok. Og Libya-operasjonen satte dette på spissen. Det er heller ikke bra for de som sendes ut, at det blir den typen debatter i etterkant. Å sende ut soldater er uansett så alvorlig, og innebærer et så stort ansvar overfor dem vi sender ut, og deres nærmeste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media