Coronavaksine

Kritisk til ny studie

FHI og Legemiddelverket har ikke blitt overbevist av en ny studie og dens funn. Studien har blitt omtalt i internasjonale medier, som for eksempel The Guardian.

KRITISK: Norske helsemyndigheter er kritiske til en ny studie om vaksinasjon med Pfizer-vaksinen blant personer i aldersgruppa 12 til 17 år. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
KRITISK: Norske helsemyndigheter er kritiske til en ny studie om vaksinasjon med Pfizer-vaksinen blant personer i aldersgruppa 12 til 17 år. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

Nylig ble det publisert en studie med tilsynelatende oppsiktsvekkende funn om forekomsten av hjerteproblemer etter coronavaksinasjon blant gutter. Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert.

Forskerne bak studien finner at det er større sannsynlighet for at det vil bli meldt om tilfeller av uønskede hjerteproblemer blant gutter i aldersgruppa 12 til 17 år etter andre dose med Pfizer-vaksinen, enn at de blir innlagt med covid-19.

Studien har blitt utarbeidet av amerikanske forskere, og har blitt omtalt av storavisene The Guardian og The Telegraph.

DOBBELTKOMMUNIKASJON: Bent Høie forteller at han og regjeringen blir beskyldt for å drive med dobbeltkommunikasjon. Slik forklarer han det. Video: NTB Vis mer

Kritisk til studien

- Den aktuelle studien er ennå ikke fagfellevurdert, og er en av mange studier som undersøker forekomsten av myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Watle påpeker at studien baserer seg på søk i spontanrapporteringssystemet for bivirkninger i USA (VAERS). Forskerne oppgir å ha søkt etter ord som brystsmerter, myokarditt (hjertemuskelbetennelse, journ.anm.), perikarditt (hjerteposebetennelse, journ.anm.) og myoperikarditt (hjertemuskel- og hjerteposebetennelse, journ.anm.).

- Slike data er viktige for å oppdage signaler om sjeldne bivirkninger, men er ikke like gode for å si noe om årsakssammenheng eller om hvor hyppig en tilstand forekommer, og om den forekommer hyppigere blant vaksinerte enn uvaksinerte. Det kan være både over- og underrapportering av tilfeller til et slikt system.

FHI-overlegen sier at det derfor er viktig å supplere med andre typer analyser, for eksempel registerstudier.

- I slike studier vil man fange alle vaksinerte med en registrert diagnose/bivirkning, og ikke bare de som aktivt meldes inn som del av bivirkningsovervåkningen. Man har da også mulighet til å sammenlikne med uvaksinerte som har vært i kontakt med helsevesenet for samme diagnose. Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket utfører slike analyser, og det pågår også samarbeid med de andre nordiske landene.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Legemiddelverket enige

FHI får støtte fra medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket, som først påpeker at det stadig kommer nye studier, og at denne aktuelle studien har både styrker og svakheter.

- Det vi har sett med mye av forskningen som har blitt gjort under pandemien, er at den har inneholdt usikre resultater. Vi vil helst at denne typen resultater bekreftes av studier utført av to uavhengige forskergrupper, sier Madsen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er klart at den metoden som har blitt brukt i denne aktuelle studien har sine problemer. At forskerne ser i rapporteringssystemet etter bivirkninger som har blitt meldt, kan ha medført en overrapportering sammenliknet med hvor ofte dette forekommer i realiteten.

Når det er sagt, understreker Madsen at de følger nøye med på forekomsten av hjertemuskel- og hjerteposebetennelse i forbindelse med vaksinasjon i Norge.

- Blant annet rapporterer vi jevnlig antallet tilfeller av myokarditt og perikarditt hos personer som har fått coronavaksinen i Norge. Vi planlegger også å igangsette en langtidsoppfølging av de personene som har utviklet myokarditt eller perikarditt.

BARNEVAKSINE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om hva som skal til for at barn under 12-år blir tilbudt vaksine. Video: Dagbladet TV Vis mer

EMA-vurdering

Det er allerede kjent at personer som har blitt vaksinert med mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna i sjeldne tilfeller kan utvikle hjertepose- og hjertemuskelbetennelse. Det er også kjent at disse sjeldne, men alvorlige bivirkningen oftere oppstår etter andre dose blant unge menn.

Som følge av dette har Det europeiske legemiddelverket (EMA) oppført hjertepose- og hjertemuskelbetennelse som bivirkninger i mRNA-vaksinenes produktinformasjon. EMA understreker at nytten av å ta vaksinene er større enn risikoen for å få disse hjertesykdommene.

Det som derimot ikke har blitt fastslått tidligere, og som det sås tvil om, er om det er større risiko for å utvikle dette og liknende uønskede hjerterelaterte problemer blant gutter i aldersgruppa 12 til 15 år, enn at de blir innlagt med covid-19.

Da Folkehelseinstituttet anbefalte regjeringen å iverksette vaksinasjon av personer fra 12 til 15 år i Norge, tok de hensyn til disse problemstillingene. De anbefalte nemlig å bare tilby én dose i første omgang, ettersom det reduserer risikoen for å utvikle de sjeldne, men alvorlige bivirkningene, som først og fremst oppstår etter andre dose.

VALGBODEN: Helseminister Bent Høie svarer på kritikken hos Dagbladets valgbod. PROGRAMLEDER: Steinar Solås Suvatne. VIDEO: Dagbladet TV. Vis mer

Tilfeller i Norge

Legemiddelverket er særlig oppmerksomme på meldinger om alvorlige hendelser etter vaksinasjon av barn og unge. Hittil har det blitt satt omkring 100 000 doser hos barn og unge fra 12 til 17 år i Norge, og fra desember til september har de mottatt bare seks meldinger om bivirkninger som har blitt ansett som alvorlige.

Det har imidlertid ikke blitt meldt om tilfeller av hjertepose- eller hjertemuskelbetennelse etter coronavaksinasjon hos personer i denne aldersgruppa i Norge.

Totalt for alle aldersgrupper har det blitt meldt om 122 tilfeller av hjerteposebetennelse og 49 tilfeller av hjertemuskelbetennelse i Norge etter vaksinasjon mot covid-19. Hos de fleste pasientene har tilstanden gått over i løpet av kort tid, men i sjeldne tilfeller har det oppstått komplikasjoner.

Den vanligste årsaken til hjertepose- og hjertemuskelbetennelse er imidlertid virusinfeksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer