Coronavaksine

Kritisk til ny studie

FHI og Legemiddelverket har ikke blitt overbevist av en ny studie og dens funn. Studien har blitt omtalt i internasjonale medier, som for eksempel The Guardian.

KRITISK: Norske helsemyndigheter er kritiske til en ny studie om vaksinasjon med Pfizer-vaksinen blant personer i aldersgruppa 12 til 17 år. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
KRITISK: Norske helsemyndigheter er kritiske til en ny studie om vaksinasjon med Pfizer-vaksinen blant personer i aldersgruppa 12 til 17 år. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig ble det publisert en studie med tilsynelatende oppsiktsvekkende funn om forekomsten av hjerteproblemer etter coronavaksinasjon blant gutter. Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert.

Forskerne bak studien finner at det er større sannsynlighet for at det vil bli meldt om tilfeller av uønskede hjerteproblemer blant gutter i aldersgruppa 12 til 17 år etter andre dose med Pfizer-vaksinen, enn at de blir innlagt med covid-19.

Studien har blitt utarbeidet av amerikanske forskere, og har blitt omtalt av storavisene The Guardian og The Telegraph.

Kritisk til studien

- Den aktuelle studien er ennå ikke fagfellevurdert, og er en av mange studier som undersøker forekomsten av myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Watle påpeker at studien baserer seg på søk i spontanrapporteringssystemet for bivirkninger i USA (VAERS). Forskerne oppgir å ha søkt etter ord som brystsmerter, myokarditt (hjertemuskelbetennelse, journ.anm.), perikarditt (hjerteposebetennelse, journ.anm.) og myoperikarditt (hjertemuskel- og hjerteposebetennelse, journ.anm.).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer