Kritisk til skjult kamera

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er sterkt kritisk til bruk av skjult kamera og mikrofon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staff mener det er på høy tid med en prinsipiell debatt om bruk av skjult kamera og mikrofon.

- Jeg er redd for at vi får et overvåkingssamfunn. Dersom vi aksepterer bruk av skjult kamera og mikrofon kan vi få en utrygghet i våre liv. Og det gjelder ikke bare i yrkeslivet, men også privat. Det kan ende med en psykisk okkupering av det private rom, mener Staff.

Allergisk mot overvåking

Høyesterettsadvokaten sier han er allergisk mot alt som heter overvåking.

- Vi må nå stille spørsmål om vi ønsker et samfunn der skjult kamera er akseptert. Jeg tenker ikke bare på mediene som bruker dette, men også for eksempel privatetterforskere, frilansere i forskjellige yrker og kanskje advokater, sier Staff.

- I enkelte tilfeller er skjult kamera eneste løsning?

- Ja, jeg ser det. Men hva med de tilfellene der dette brukes, men ingenting blir avdekket? Det er veldig lett for mediene å falle ned på en praksis med bruk av skjult kamera og mikrofon. Man må alltid vurdere midler opp mot målsettingen man har. Vi må også huske på at mediene også har en økonomisk hensikt med å bruke slikt utstyr. De skal jo selge.

- Skinnhellige advokater

Tor Erling Staff reagerer kraftig på behandlingen Terje Tune har fått.

- Jeg reagerer på den veldige og massive kritikken Tune har fått fra sin egen bransje, advokatene. I denne saken har alle gått til angrep på Tune og tatt avstand fra det han har gjort. Dette er skinnhellighet. Vi glemmer hvor vanskelig en advokats rolle kan være, og vi glemmer at enhver kan bevege seg i et skyggeland. Jeg hater skinnhellighet og selvgodhet, at man gjør seg selv så mye bedre enn den som er utstøtt.