Kritisk til tax free-forbud

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fikk sterk kritikk for å foreslå et mulig forbud mot tax free-salg. Høyre og Fremskrittspartiet ga forslaget det glatte lag i Stortingets spørretime i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai blir det kjent om regjeringen går inn for forbud mot tax free-salg av alkohol. I Stortingets muntlige spørretime i dag ble sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) kritisert av både Høyre og Fremskrittspartiet for sine tanker om et mulig forbud.

- Hvorfor skal Norge i det hele tatt følge etter EU når det gjelder å forby tax free-salget. Særlig Sp kjempet jo imot EU-medlemskap fordi vi mistet vår selvstendighet og suverenitet. Første gang hvor vi kan demonstrere denne suvereniteten, ved å la være å følge EUs fiendtlige forslag overfor reisende og forbrukerne, er Sp det første partiet som skal kopiere EU og frivillig fjerne tax-free-salget, sa Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen.

- Egne vurderinger

- Vår selvstendighet innebærer at vi i ethvert tilfelle hvor det er aktuelt, må foreta våre egne vurderinger. Det er det vi nå gjør - å se hvorvidt det er riktig å fremdeles ivareta tax free-ordningen, sa Meltveit Kleppa.

Hun avviste overfor Annelise Høegh (H) at det vil være aktuelt å endre avgiftsnivået, slik at prisene vil være mer i samsvar med EU-landene. Sosialministeren påpekte at Høyre selv var med i det flertallet som fastsatte avgiftsnivået for 1998.

Statsråden understreket at forbud mot tax free-salg er ett av flere virkemidler som vurderes for å få ned alkoholforbruket i Norge. I mai skal regjeringen etter planen legge fram en handlingsplan om hvordan rusmisbruket kan reduseres.

Stortinget har tidligere vedtatt at alkoholforbruket skal reduseres med 25 prosent innen år 2000.