Kritisk til Umoes granskingsutvalg

Spesialrådgiver i Justisdepartementet, Eva Joly, er kritisk til at et granskingsutvalg blir nedsatt av dem som skal granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes skepsis har adresse til Umoe-sjef og NHO-president Jens Ulltveit-Moe. Han og selskapets ledelse arbeider nå med å opprette et såkalt uavhengig utvalg som skal granske hva som har skjedd rundt oppgjøret for ni livbåter et av Umoes selskaper solgte til Iran.

- Det er et internasjonalt prinsipp for alle former for etterforskning og domstolsarbeid at det ikke bare skal være rettferdig, men også se rettferdig ut. Det vil si at det ikke skal kunne reises tvil om arbeidets uavhengighet og legitimitet, sier Eva Joly til Dagbladet.

Smøring?

- I Umoe-saken synes det som om en rabatt som følge av mangler ved en levert vare, er gjort om til betaling til enkeltpersoner, i den hensikt å få fortgang i oppgjøret. Hvis så er tilfelle, er det ikke da smøring, eller bestikkelse?

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om Umoe-saken, men dette er ikke en ny og ukjent måte å drive inn sine fordringer på, sier Joly.

Hun ønsker heller ikke å kommentere et utsagn fra Trygve Hegnar som skrev i sin avis i går at Ulltveit Moe «nok er litt for praktisk og løsningsorientert enn prinsipiell på et område hvor vi burde vært bedre».

- Ikke så alvorlig

En av flere oppsiktsvekkende saker i det siste er en dom i USA mot rederiet Odfjell. Som del av et forlik med en amerikansk domstol for ulovlig kartellvirksomhet, er Odfjell-rederiet idømt en bot på 600 millioner kroner, og to av topplederne må sone i et amerikansk fengsel. Men rederiet betaler dem for å ta støyten: De får full lønn mens de soner, og skal tilbake i sine jobber når de settes fri.

- Hva slags signaleffekt har dette til de andre ansatte i selskapet? spør Eva Joly. Og svarer sjøl:

- Meldingen rederiet sender til sine ansatte, er at økonomisk kriminalitet ikke er så alvorlig.

Eva Joly er ikke overrasket over omfanget av det som avdekkes av korrupsjon og korrupsjonsmistanker i Norge.