Arbeiderpartiet:

Kritisk til vaksinepass-åpning

Arbeiderpartiet ønsker ikke å gi for mange fordeler til fullvaksinerte i Norge, og mener det kan føre samfunnet i en retning man ikke ønsker. I Tyskland tenker helseministeren motsatt.

VURDERER VAKSINEPASS-ORDNING: I midten av mars la EU-kommisjonen fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De har åpnet for at Norge kan bli med. Foto: Vidar Ruud / NTB

VURDERER VAKSINEPASS-ORDNING: I midten av mars la EU-kommisjonen fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De har åpnet for at Norge kan bli med. Foto: Vidar Ruud / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt194 -5
døde 737 +3
påvist smittet 145 000 000+899.8K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol peker på at de unge og friske står sist i vaksinekøen og har mistet mye, skriver Aftenposten.

- Det er ikke greit hvis de fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt, sier Kjerkol.

- Det kan skape A- og B-lag. I verste fall undergraver det smittevernarbeidet. Det kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker, sier hun.

VIL HA SAMARBEID: Arbeiderpartiet mener Norge bør bli med i et nordisk samarbeid om vaksinepass. Ingvild Kjerkol sier Norge er avhengig av svenske og danske intensivsykepleiere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL HA SAMARBEID: Arbeiderpartiet mener Norge bør bli med i et nordisk samarbeid om vaksinepass. Ingvild Kjerkol sier Norge er avhengig av svenske og danske intensivsykepleiere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Vil ha mer kunnskap

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å avklare i hvilke situasjoner Norge kan ta i bruk et vaksinepass.

- Reising er et av de mest aktuelle punktene. Før det konkluderes trenger vi mer kunnskap om vaksinenes effekt på smittespredning og mot nye virusvarianter, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H).

Regjeringen har tidligere uttalt at det er uaktuelt med egne festivaler og åpne kjøpesentre bare for vaksinerte.

Vil ha flere fordeler

I Tyskland mener imidlertid landets helseminister Jens Spahn at fullvaksinerte bør få flere fordeler.

De burde blant annet få lov til å gå i butikker og frisører, sier han til den tyske avisa Bild.

SMITTEVERN: Flere tusen personer samlet seg lørdag 3. april i Stuttgart for å demonstrere mot tyske coronatiltak. Politiet sier de fleste ikke følger smittevernreglene. Video: Twitter/@G_P_L_M. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Fullvaksinerte tyskere slipper å gå i karantene, fastslo det tyske folkehelseinstituttet Robert Koch-Institut (RKI) nylig. Helseministeren sier at dette er veldig viktig for næringslivet, og han peker på at gjenåpningen av Tyskland også må skje gjennom hyppig testing.

Spahn understreker imidlertid at førsteprioritet er å håndtere den tredje smittebølgen, som landet forsøker å få bukt med.

I midten av mars la EU-kommisjonen fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De har åpnet for at Norge kan bli med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer