Kritisk til vrakingen av Grindheim

Ekspertene mener Hareide bommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Av frykt for at Norge skal blottlegge seg for mye, velger Åge Hareide defensivt anlagte Kristofer Hæstad foran den mer kreative Christian Grindheim.

Planen er at Doffen skal «ta ut» Bosnias playmaker Zvjezdan Misimociv.

I dagens papirutgave av Dagbladet avviser landslagssjefen avviser at han er feig som innretter seg etter en antatt svakere motstander, til tross for at Norge spiller hjemme.

- Vi er ikke feige. Det ville vært helt galimatias ikke å sørge for å ha balanse i midtbaneleddet. Det er ikke snakk om han skal ha en frimerkejobb, men Doffen skal balansere, og Martin Andresen skal gå høyere opp og bruke kreativiteten sin, sier Hareide.

Blant ekspertene Dagbladet.no har snakket med, møter han likevel liten forståelse for argumentene sine.

Vi stilte følgende fire spørsmål:

1. Hvor mange poeng tror du Norge tar mot Bosnia og Tyrkia?

2. Er det enig i valget om å bruke Hæstad foran Grindheim?

VALGTE «FOTSOLDATEN»: Åge Hareide frykter Bosnias playmaker Zvjezdan Misimovic, og valgte derfor Kristofer Hæstad på bekostning av Christian Grindheim. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
VALGTE «FOTSOLDATEN»: Åge Hareide frykter Bosnias playmaker Zvjezdan Misimovic, og valgte derfor Kristofer Hæstad på bekostning av Christian Grindheim. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

3. Hvor stor fordel er det at Bosnia kommer sterkt redusert til Ullevaal?

4. Er det grunn til å bekymre seg over at Thomas Myhre, Martin Andresen og Kristofer Hæstad har begrenset med kamptrening?

Lars Bohinen, sportsdirektør Stabæk

1. Jeg tror vi tar fire poeng. Tre hjemme, og ett borte.

2. Grindheim burde spilt. Han er en bedre spiller med et større reportoar enn Hæstad. Dessuten er han god defensivt.

3. Jeg vet ikke om det er noen stor forskjell. Vi møter sikkert en gjeng med andre sultne spillere, så jeg er ikke sikker på at det blir så mye lettere.

4. Det er ingen fordel at flere spillere mangler kamptrening. Reservelagsfotball i Wigan betyr at Doffen holder seg i gang, men det er et helt annet tempo og en helt annen kvalitet i landskampene enn i reserveligaen i England.

Roar Stokke, TV 3-kommentator

Kritisk til vrakingen av Grindheim

1. Optimisten i meg sier fire poeng.

2. Jeg er ikke enig i argumentene som blir brukt for valget av Hæstad. Det er ikke lenge siden Hareide sa at vi skulle ha vårt eget offensive spill og styre spillet hjemme på Ullevaal. Derfor synes jeg Grindheim hadde vært et mer naturlig valg. Han er i meget god form.

3. Jeg er definitivt ikke enig når noen forsøker å si at det kan bli en ulempe for Norge at Bosnia mangler flere spillere. De er helt tydelig svekket, og det bør gjøre jobben enklere for Norge.

4. Vi har få spillere som er i skikkelig kampform. Det er det største minuset jeg ser foran kampen mot Bosnia.

Egil Drillo Olsen, analysesjef Vålerenga

1. Jeg tipper vi tar fire poeng. Tre mot Bosnia, ett mot Tyrkia.

2. Jeg er jo litt part i saken, men jeg ville brutkt Grindheim. Han er bedre offensivt, pluss at han har dokumentert at han er i bra form.

3. Det vet jeg ikke nok om. Det er gjerne en fordel å møte uerfarne og svakere spillere.

4. Jeg er ikke godt nok oppdatert, og vil ikke uttale meg om det.

Jahn Ivar «Mini» Jabobsen, TV 2-ekspert

1. Vi tar tre poeng hjemme, og ett borte.

2. Jeg foretrekker Grindheim foran Doffen. Jeg føler Grindheim er bedre kreativt, og også har mange av de defensive ferdighetene som Doffen har. Han kunne sendt den avgjørende pasningen til Carew. Dessuten er også Grindheim en liten pitbull.

3. At Bosnia kommer redusert betyr nok at de er litt mer usikre. Samtidig kan de tenke at de ikke har noe å tape, så det er viktig at vi viser tidlig at vi har mer hår på brystet. Men er vi riktig uheldige og de har dagen, skal vi slite med å få tak i ballen.

4. Thomas Myhre er jeg ikke særlig bekymret for. Hæstad spiller tross alt elleverfotball i reserveligaen, og ikke bare fire mot fire på trening. Jeg tror ikke det blir avgjørende.

Nils Johan Semb, tidligere landslagssjef

1. Det er vanskelig å si hvor mange poeng vi tar. Jeg tipper fire.

2. Jeg er stort sett enig i uttaket. Jeg måtte fulgt spillerne tettere for å ha noen sterke meninger om noe burde vært gjort annerledes. Men problemstillingene som er reist angående Hæstad/Grindheim, er veldig reelle.

3. Det er utvilsomt en fordel at Bosnia er svekket. Veldig mange av de beste spillerne deres er borte, og vi kan sammenligne det med om vi manglet Riise, Gamst, Carew og fem til. Vi kunne fortsatt stilt et OK lag, men ville vært betydelig svekket. Bosnia er et lag vi absolutt bør slå.

4. Det er ikke grunn til bekymring, men lagledelsen må være veldig observante på hvordan det fungerer. Kladder det, må det tas grep underveis.

<B>FORETREKKER GRINDHEIM:</B> Lars Bohinen mener Grindheim er langt bedre enn Hæstad offensivt, og at han også matcher Wigan-spilleren på den defensive biten.
<B>STOR FORDEL:</B> Nils Johan Semb mener Norge profitterer stort på at 10 Bosnia-spillere boikotter landskampen.
<B>KJØPER IKKE HAREIDES HÆSTAD-ARGUMENT:</B> Roar Stokke viser til Hareides visjon om at Norge skal styre hjemme på Ullevaal, og forstår derfor lite av vrakingen av Christian Grindheim.
<B>FIRE POENG:</B> Mini Jacobsen tror Norge tar tre poeng mot Bosnia, og ett mot Tyrkia.
<B>PARTISK:</B> Men Egil Drillo Olsen føler seg trygg på at en Christian Grindheim i storform ville vært et trygt valg på den norske midtbanen.