Russlands invasjon av Ukraina:

«Kritisk»: - To igjen

Ukrainas etterretningssjef hevder Russland bare har nok missiler igjen til «to massive» luftangrep, og at situasjonen vil være «kritisk» for Putins krigsmaskin innen mars.

SNART TOMT: Det kan bli færre store angrepsbølger mot Ukraina. Årsaken skal være at Russland begynner å gå tomme for missiler. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Russland er blitt tvunget til å rasjonere missiler og raketter for å kunne fortsette de jevnlige luftangrepene mot Ukraina, og har i realiteten bare nok missiler igjen til «to massive» luftangrep.

Det hevder generalmajor Kyrylo Budanov, Ukrainas etterretningssjef, i et nytt intervju.

Russland bruker flere missiler enn de klarer å produsere, og i mars vil dette resultere i en «kritisk mangel», hevder Budanov.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

«Åpenbart»

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), forteller at det er stor usikkerhet rundt Russlands våpenbeholdning og kapasitet til å lage nye våpen.

- Det har vist seg at Russlands faktiske missilbeholdning var større enn man trodde. Vi vet heller ikke om de har nok komponenter lagret til nyproduksjon, eller om de må skaffe deler gjennom tredjeland, sier Røseth, som leder Ukraina-programmet ved FHS, til Dagbladet.

Én ting er imidlertid helt «åpenbart», mener Røseth:

- Russland bruker flere missiler enn de produserer. Ren matematikk tilsier derfor at de, etter hvert, vil begynne å gå tomme for missiler. Spørsmålet er når, sier etterretningslæreren.

Gjentar påstand

Seinest for to dager siden gikk Ukrainas forsvarsdepartement ut og sa at Vladimir Putins krigsmaskin er i ferd med å gå tom for missiler.

Det er ikke eneste gang påstanden er blitt gjentatt det siste halvåret. Allerede i mai begynte de første spekulasjonene om Russlands lave missilbeholdning å komme.

- Hver gang noen har sagt at Russland er i ferd med å gå tomme for missiler, så har bølgene med luftangrep bare fortsatt, sier Røseth.

De russiske luftangrepene tar imidlertid andre former nå, enn de gjorde umiddelbart etter 24. februar i fjor. Russland bruker fremdeles såkalte kryssermissiler i stor grad, men har også lagt til andre våpen i sitt arsenal:

  • Iranskproduserte kamikaze-droner.

- Nå mikser Russland droner inn i angrepene. Slik prøver de å narre luftvernet med droner, og deretter fyre av missiler med større stridshoder, sier Røseth.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

- Tør ikke å håpe

Etterretningslæreren har ikke sett noen håndfaste tegn til at Russland, i nær framtid, er i ferd med å gå tom for kryssermissiler.

- De har økt bruken av droner, sannsynligvis for å lette på presset på missilbeholdningen, sier Røseth.

Om Budanovs konkrete påstand om at det ikke skal mer til enn to massive luftangrep før Russland er tomme for missiler, sier etterretningslæreren følgende:

- Jeg tør ikke å håpe på at det er så nært forestående.

Ved å uttale seg så bastant, legger Ukrainas E-sjef seg lagelig til for hogg, forteller etterretningslæreren.

- Dette blir etterprøvbart ganske raskt, men det er også et viktig budskap til den ukrainske befolkningen her: Russerne vil før eller siden begynne å gå tomme for missiler, og da vil det bli litt lettere, sier Røseth.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer