Flomdrama i Midt-Norge

- Kritisk

En rekke veier i Midt-Norge er lørdag stengt på grunn av flom. I Verdal kommune er situasjonen dramatisk, ifølge ordføreren.

FLOM: Lørdag 18. desember ble Midt-Norge rammet av en kraftig flom. Enkelte kommer seg ikke på jobb, mens andre har oversvømte kjellere. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer
Publisert

- Vannmengden har gjort at veien er stengt flere steder. Det gjør at mange innbyggere er isolerte. Så er det mange boliger i Vuku sentrum som har fått vann i kjelleren og flere boliger og næringsbygg som sannsynligvis har blitt skadet, sier ordfører Pål Sverre Fikse i Verdal kommune i Trøndelag.

Situasjonen er dramatisk, forteller ordføreren.

- Det er kritisk hvis elva fortsetter å stige de neste timene, slik den har gjort fram til nå. Vi håper at den vil gå ned i kveld.

Kommunen har sikret at de innbyggerne som er på øvre siden av veistengingen får matlevering, medisiner og tilbud fra hjemmetjenesten, ifølge Fikse.

ORDFØRER: Pål Sverre Fikse i Verdal kommune. Foto: Verdal kommune
ORDFØRER: Pål Sverre Fikse i Verdal kommune. Foto: Verdal kommune Vis mer

- Vi har store mannskaper ute nå.

Nå avventer de situasjonen.

- Det er dessverre ikke første gang, men det er dramatisk og det er mange som blir berørt. Nå er vi avventende for å se om elva blir større.

Sendt ut farevarsel

En rekke veier i Midt-Norge er lørdag stengt på grunn av flom. Vannmassene gjør det umulig å holde veiene åpne.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for svært mye regn i Trøndelag, og lørdag var det målt mellom 70 og 140 millimeter på ett døgn, aller mest i Åfjord på Fosenhalvøya.

- Nedbørområdet vil bevege seg sørover og ut av området i løpet av ettermiddagen og gi omtrent 5 millimeter per time underveis, skriver instituttet i farevarselet.

Vannmengdene førte allerede tidlig lørdag til problemer på en rekke veier i regionen.

Mange veier stengt

I 12.30-tida var fylkesvei 72 ved Sogna i Verdal stengt på grunn av flom. En time tidligere ble det klart at fylkesvei 7062 i Namsos måtte stenges av samme årsak. En halvtime tidligere ble fylkesvei 6838 Kråkmovegen i Indre Fosen stengt.

Tidligere lørdag ble også fylkesvei 6900 ved Skjækerfossen i Verdal stengt, det samme ble fylkesvei 757 ved Holmen Bru i samme kommune. I 9-tiden ble også fylkesvei 720 mellom Verrabotn Indre Fosen og Follafoss i Steinkjer stengt på grunn av mye vann og is i veibanen. Flommen hadde da også stengt fylkesvei 6330 ved Ommunddalsvatnet i Åfjord.

De store vannmengdene gjorde også at det ikke var mulig å holde fylkesvei 715 ved Haugen i Osen og ved Øverdalsbrua i Åfjord stengt på grunn av alt annet over veien. Strekningen Namdalseidet til Osenfjellet måtte også stenges.

Andre veier som rammes av flom, er fylkesvei 6905 ved Østnes bru i Verdal og fylkesvei 74 ved Stormoen i Grong.

Lørdag formiddag var det dessuten så sterk vind at Åstfjordbrua på fylkesvei 714 i Orkland måtte stenges.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer