Eksperter om boosterdose:

Kritiske: - Har store nok problemer

Regjeringen endret tidsintervallet mellom 2. og 3. dose for flere grupper. Eksperter er kritiske: - Problemet er kapasiteten.

BOOSTERDOSE: Regjeringen har bedt FHI vurdere om man skal senke tidsintervallet mellom den andre og den tredje vaksinedosen. Foto: AP / NTB
BOOSTERDOSE: Regjeringen har bedt FHI vurdere om man skal senke tidsintervallet mellom den andre og den tredje vaksinedosen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Alle over 65 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt boosterdose, fem måneder etter at de fikk andre dose.

Etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, besluttet regjeringen mandag å korte ned tidsintervallet for for flere grupper under 65 år.

Følgende grupper får nå framskyndet sin boosterdose med én måned:

  • alle ned til 45 år
  • voksne (18-44) med alvorlige underliggende sykdommer
  • ansatte i helse- og omsorgstjenesten

Disse vil altså få tilbud om en tredje vaksinedose fem måneder etter andre dose.

ISOLERT: Veslemøy Stenklev har en autoimmun sykdom som gjør at Covid-vaksiner ikke har noen effekt. Hun er redd for smitte og må leve svært forsiktig - og isolert. Nå oppfordrer Veslemøy alle til å ta vaksinen. Video: Sondre Nodland og Lars Eivind Bones Vis mer

- Kapasiteten er problemet

Dagbladet har kontaktet en rekke eksperter med spørsmål om hvorvidt det var hensiktsmessig å korte ned vaksineintervallet for flere.

- Akkurat nå er det en uaktuell problemstilling, fordi vi allerede har store nok problemer med å få gitt tredjedoser til de over 65 år og helsepersonell, sier Steinar Westin, lege og professor emeritus ved NTNU.

Han legger til:

- Kapasiteten er det store problemet, intervallet er underordnet.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo (UiO) har tidligere tatt til orde for at boosterdoser for friske personer under 65 år, er unødvendig.

Det mener hun ennå, selv etter omikron-variantens inntog i Norge.

- Jeg lurer på hva de ønsker å oppnå med en tredje dose til friske yngre voksne. Jeg skjønner det ikke helt, sier Grødeland om regjeringens beslutning om å tilby alle over 18 år en boosterdose.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

- Ser ikke hensikten

Grødeland mener regjeringen og helsemyndighetene har gode begrunnelser for hvorfor de vil gi eldre personer og yngre i risikogrupper en tredje vaksinedose.

For yngre friske personer, mener hun at begrunnelsene ikke henger på greip.

- De sier at de vil ha beskyttelse mot alvorlig sykdom, men da skjønner jeg ikke hva de skal bruke boosterdosen til. Alt vi har av data tyder på at to vaksinedoser gir god og langvarig beskyttelse mot alvorlig sykdom i den friske og voksne delen av befolkningen. Jeg ser derfor ikke hensikten med å kjøre på med stadig flere doser til denne gruppa, sier Grødeland.

- Hva vet vi om effekten av tredje dose?

- Det vi vet er at den øker antistoffene over noe tid, men vi vet ikke hvor lenge. Antistoffnivåene er høye i hvert fall fire uker etterpå, og vi ser økt beskyttelse mot mild sykdom og noe smitte i dette tidsrommet. Det er imidlertid lite data på effekt over tid. Det er derfor jeg tenker at man bør være forsiktige nå, med å vaksinere friske og unge, når hensikten er uklar og vi har lite data tilgjengelig på slik bruk. Vi så også et hopp i styrken av bivirkninger fra første til andre dose. Det kan godt være ytterligere flere bivirkninger av dose tre, svarer Grødeland.

Hun legger til:

- Her må man ha klart for seg hva man gjør og hvorfor.

Helsedepartementet har tidligere opplyst til Dagbladet at anbefalingene kan endres etter hvert som det kommer ny kunnskap, for eksempel til at oppfriskningsdose ikke anbefales til enkelte grupper på grunn av risiko for bivirkninger, eller at smittesituasjonen tilsier at oppfriskningsdose ikke er nødvendig, eller kan og bør utsettes.

KØ: Flere må stå i kø i timesvis for å ta coronatest 3. desember 2021. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian With. Vis mer

- Ikke stor forskjell

I sin anbefaling til regjeringen, redegjorde FHI for at et kortere intervall vil gi større fleksibilitet for kommunene. Helseminister Ingvild Kjerkol viste mandag til at kommunene nå vil få flere armer å sette vaksinedoser i, som kan bidra til å øke takten i boosterdose-vaksineringen.

I Storbritannia har man kortet ned tidsintervallet mellom andre og tredje dose til tre måneder. Det gjelder alle voksne over 18 år.

Anne Spurkland, immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, mener det «immunologisk sett ikke er noe i veien for å korte ned intervallet mellom dose to og tre».

- Jeg skjønner at Folkehelseinstituttet ønsker å rulle dette ut, og jeg har ikke noe problem med å si at en tredje dose er innafor for å kontrollere en situasjon som ser uoversiktlig og vanskelig ut, sier Spurkland.

Hun får støtte av professor Westin:

- Spør du rent teoretisk er det trolig ikke stor forskjell på fem og seks måneders tidsintervall. Hvis man får satt vaksinen etter seks måneder, har noen studier vist at effekten muligens er best. Men om noen velger å korte ned på intervallet, er det neppe noe stort problem, sier han.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

Stor usikkerhet

Hva slags effekt vaksinene har mot omikron-varianten, er imidlertid usikkert. Det kan se ut til at den ikke forhindrer smitte i stor grad, men at den kan forhindre alvorlig sykdom.

- Den store usikkerheten nå er hvor godt vaksinene våre virker mot omikron-varianten. Vi går på tå hev, men inntil vi vet mer, er det veldig viktig å få satt flere tredjedoser, sier Westin.

Immunolog Spurkland mener det er «åpenbart at vi kommer til å bli eksponert for omikron alle sammen».

- Erfaringen fra Louise tilsier det. Der var alle fullvaksinerte, men veldig mange plukket opp viruset og tok det med seg hjem, sier Spurkland.

Hun sikter til det mye omtalte julebordet på Louise restaurant og bar i Oslo. 120 personer er coronasmittet etter julebordet, og det mistenkes at halvparten er smittet med omikron-varianten.

- Det ser foreløpig ut til at de som ble smittet med omikron, ikke er blitt veldig syke. Det uheldige med dette er at de kanskje kjenner noen som kan bli alvorlig syke. Når viruset spres vil det til slutt treffe de som kan bli veldig syke, sier Spurkland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer