SYSTEMER NEDE: Oslo Universitetssykehus, herunder blant annet Ullevål sykehus, ble berørt av en svikt i datasystemene fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SYSTEMER NEDE: Oslo Universitetssykehus, herunder blant annet Ullevål sykehus, ble berørt av en svikt i datasystemene fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Kritiske datasystemer nede. Rød beredskap

Rød beredskap i Helse Sør-Øst da datasystemene har vært nede i flere timer fredag.

I ettermiddag gikk Helse Sør-Øst i rød beredskap. Kritiske datasystemer hos sykehusene er ustabile og har vært nede i lengre tid. Oslo Universitetssykehus bekrefter overfor Dagbladet at systemene er oppe og går igjen ved 18.30-tida, mens Sykehuset Østfold fortsatt sliter.

Kommunikasjonssjef i Sykehuspartner, Trude Julie Dommerud, bekrefter overfor Dagbladet at datasystemene er nede.

Det var NRK som først meldte at Helse Sør-Øst har store problemer. Alt av pasientdata skal være utilgjengelig, melder statskanalen. De melder også at operasjoner ved Sykehuset Østfold skal være utsatt som følge av hendelsen.

- Det er ukjent for meg. Men det blir mer tungvint her når man skal bruke manuelle rutiner. Vi har ekstra personell på og beredskapsledelsen er samlet og følger situasjonen. Systemet er forsatt ustabilt, opplyser kommunikasjonsrådgiver ved Sykehuset Østfold, Anne-Grete Melkerud, til Dagbladet.

SLITER: Sykehuset Østfold. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
SLITER: Sykehuset Østfold. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix Vis mer

Rød beredskap

Dommerud kan ikke bekrefte detaljene overfor Dagbladet.

- Det er flere systemer som er nede. Vi kan ikke si hvilke systemer det gjelder, men vi jobber på spreng for å finne ut av det, sier Dommerud.

Hun sier at sykehusene har gått i rød beredskap.

- Det betyr at vi setter i gang store ressurser for å finne ut av problemet.

Både Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset Innlandet og Telemark er rammet, skriver NRK. Det samme gjelder i de tre sykehusene på Sørlandet, som befinner seg i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord.

Skriver for hånd

Hedda Holth, pressevakt ved Oslo universitetssykehus, bekrefter overfor Dagbladet at også de er berørt. De kjører grønn beredskap, noe som vil si at de etablerer en beredskapsledelse og styrker IKT-funksjonen på stedet.

Nærmere 18.30 opplyser Holth at systemene er oppe og går igjen, men at de opprettholder grønn beredskap inntil videre. Hun forteller at det ikke skal ha satt noen spesielle kjepper i hjulene for driften ved Oslo universitetssykehus.

Omtrent rundt samme tid opplyser Sykehuset Østfold at systemene fortsatt er ustabile hos dem.

Alle skrev pasientjournaler for hånd, skriver NTB.

Saken oppdateres.