Kritiske til Cruz' uvanlige forsøk på å slå Trump: - Et desperat PR-stunt

Utnevnte tidligere motstander Carly Fiorina som visepresidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ted Cruz gjentok gang på gang etter tirsdagens fem primærvalg at Donald Trump fortsatt ikke kom til å få flertallet på 1237 delegater til sommerens landsmøte og dermed bli Republikanernes presidentkandidat.

Det virker imidlertid mer og mer sannsynlig at Trump kan nå dette målet etter tirsdagens valgskred, der han stakk av med 198 delegater mot Cruz' tre og konkurrenten John Kasichs ni.

At Cruz må gjøre noe drastisk for å stoppe realitykjendisen og eiendomsmilliardæren, er det ingen tvil om. Det drastiske grepet annonserte han i går.

- Etter å ha tenkt mye, har jeg kommet til konklusjonen at dersom jeg blir nominert som president i USA, vil jeg stille med Carly Fiorina som min visepresidentkandidat, sa Cruz under et møte i Indianapolis seint i går kveld.

- Uvanlig Nøkkelstaten for Cruz nå blir nettopp Indiana, der Indianapolis er delstatshovedstad. Primærvalget der er tirsdag, og Trump og Cruz ligger jevnt an på meningsmålingene og på prognosene.

Fiorina (61) var en av de republikanske presidentkandidatene og Cruz' motstandere, fram til hun trakk seg etter primærvalgkampen i New Hampshire i februar. Siden har hun vært en av hans viktigste støttespillere. At nettopp hun ble Texas-senatorens kandidat er ikke fullt så overraskende, men tidspunktet får ekspertene til å stusse.

- Man kommer vanligvis ikke med forslag eller plukker en kandidat før man har sikret seg nominasjonen. Man pleier heller ikke gjøre det før ganske tett opptil nominasjonsmøtet, sier USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet.

- En brikke i et spill Om den tidligere konsernsjefen i IT-giganten Hewlett-Packard Fiorina virkelig kan ha noe betydning for Cruz, er ekspertene også usikre på.

- En visepresidentkandidat er et sideshow som ikke har noe betydning i valgsammenheng. Noe av det viktigste er å plukke en som ikke skaper problemer. Dette er et desperat PR-stunt for å forsøke snu noe av dynamikken i valgkampen og stjele noen overskrifter, sier Melby til Dagbladet.

Professor Jennifer Lawless skriver for CNN at Fiorina bare er et brikke i et spill Cruz ikke kan vinne, og har liten tro på at hun kan ha noen positiv effekt på valgkampen hans. Debattredaktør Avik Roy i Forbes mener valget kan slå tilbake på Cruz.

Los Angeles Times beskriver annonseringen som et åpningstrekk som er dømt til å feile, og peker på at det å velge kandidaten sin så tidlig i valgkampen aldri har gått bra.

Overrumplet Trump Fiorina er i likhet med Cruz fra Texas. Hun har imidlertid hatt sterk tilknytning til California i mange år med diverse sjefsstillinger i IT-bransjen. Hun har begrenset med politisk erfaring, bortsett fra at hun tapte senatorvalget i California i 2010.

STILLER PÅ LAG: Under et langt velgerarrangement i går kveld, annonserte Ted Cruz at Carly Fiorina blir hans visepresidentkandidat, på tross av at han selv har relativt små sjanser for å bli presidentkandidat. Da Cruz annonserte nyheten, byttet staben hans ut valgkampplakatene til «Cruz, Fiorina 2016». Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB scanpix
STILLER PÅ LAG: Under et langt velgerarrangement i går kveld, annonserte Ted Cruz at Carly Fiorina blir hans visepresidentkandidat, på tross av at han selv har relativt små sjanser for å bli presidentkandidat. Da Cruz annonserte nyheten, byttet staben hans ut valgkampplakatene til «Cruz, Fiorina 2016». Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB scanpix Vis mer

California-primærvalget 7. juni byr på desidert flest delegater i valgkampen, og Cruz håper nok han kan øke egen oppslutning i gullstaten.

Trump er storfavoritt der, men en av dem som har fått Trump til å bli virkelig satt ut i løpet av denne spesielle valgkampen, er nettopp Fiorina. Et vendepunkt for henne ble den Republikanske debatten i september i fjor.

Et høydepunkt kom da Fiorina ble konfrontert med Trumps tidligere uttalelse til Rolling Stone om utseendet hennes: «Se på det ansiktet hennes. Vil noen stemme på det?»  

Etter at Trump kom med uttalelsen, hevdet han at han egentlig snakket om personligheten hennes.  

- Jeg tror kvinner over hele USA hørte veldig godt hva Trump sa, svarte Fiorina til voldsom applaus.  

En tydelig presset Trump, forsøkte desperat å redde ansikt, men lyktes ikke. 

- Jeg synes hun har et vakkert ansikt, og jeg synes hun er en vakker kvinne, sa en svett Trump, mens Fiorina stirret iskaldt rett fram.

Vartet opp med sang Om hun kan stoppe Trump eller ikke, gjenstår å se, men hun var åpenbart glad da hun fikk tilliten av Cruz i går.

Under en seanse, sang hun nemlig en liten sang fra scenen, dedikert til Cruz' små døtre Caroline og Catherine. Sangen vekket oppmerksomhet og reaksjoner i sosiale medier.

Se videoen av sangopptredenen i saken!