Kroat (48) innrømmet drapsplaner, frikjent

Retten tror ikke de fire planla å drepe en revisor og en politimann. Men de ble dømt for andre forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fire menn var tiltalt for å ha planlagt drap på en politimann og en skatterevisor. Tiltalen er i stor grad basert på forklaringen til en av de tiltalte, en 48 år gammel mann fra Kroatia, som er politiets hovedvitne.

Forsvarerne til de tre norske mennene har alle lagt vekt på at kroatens forklaring ikke er troverdig, og at han har hatt motiv for å få de tre dømt. Han er redd for å bli sendt ut av landet, og har hevdet at han vil bli drept hvis han havner i fengsel i Kroatia.

Lettet

Kroaten (48) og en nordmann (48) er dømt til fengsel i ni måneder for å ha anskaffet og oppbevart skytevåpen og sprengstoff.

- Vi er svært lettet over at han ble frikjent for å ha planlagt drap. Fra at aktor ba om fengsel i 3 år og 9 måneder, ble dommen en straff på 9 måneder. Nå er han bare funnet skyldig i å ha anskaffet sprengstoff og våpen, det er tross alt mindre alvorlig, sier Geir Langhelle, som er forsvarer for den norske 48-åringen. De anker dommen.

- Ja, faktum som blir lagt til grunn for dommen er feil, og han vil derfor anke dette, sier Langhelle til Dagbladet.no.

De to siste tiltalte, en 35-år gammel mann og en 30 år gammel mann, er dømt til henholdsvis seks måneders fengsel og 30 dagers fengsel for trusler.

Advokat Fridtjof Feydt, som forsvarer 35-åringen, sier til Dagbladet.no at de anket dommen på stedet.

UNDER RETTSSAKEN: Forsvarer Fridtjof Feydt, medforsvarer Christine Hamborgstrøm og forsvarer Rolf Christer Hedin i retten. Foto: Frank Karlsen
UNDER RETTSSAKEN: Forsvarer Fridtjof Feydt, medforsvarer Christine Hamborgstrøm og forsvarer Rolf Christer Hedin i retten. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Vi er ikke overrasket over frifinnelsen, aktor endret jo standpunkt etter kroatens forklaring og ba om frifinnelse for min klient. Det andre forholdet er anket på stedet. Dommen sier min klient har anskaffet våpen i straffbart øyemed, men de sier ingenting om hva slags straffbart øyemed dette skal være, sier Feydt til Dagbladet.no.

Stoppet i Danmark

Kroaten ble i november 2004 arrestert i Danmark da politiet fant flere våpen i mannens bil. I avhør forklarte han om drapsplanene og at de tre glåmdølene hadde leid ham for å likvidere politmannen og skatterevisoren.

Han skulle få 250.000 kroner for jobben. I tillegg skulle de tre glåmdølene framskaffe våpen.

En av de tre har innrømmet å ha hjulpet kroaten mens han bodde i Norge. De to skal ha planlagt hærverk mot boligen til

politimannen og skatterevisoren. I tillegg skal de to angivelig ha forsøkt å framstille napalm.