Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kroatias president gjenvalgt

Den sittende liberale presidenten Stipe Mesic ble gjenvalgt med overveldende flertall under søndagens presidentvalg i Kroatia, fastslår valgkommisjonen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sittende liberale presidenten Stipe Mesic ble gjenvalgt med overveldende flertall under søndagens presidentvalg i Kroatia, fastslår valgkommisjonen i landet.

Etter at 99 prosent av stemmene var talt opp, viste de foreløpige offisielle resultatene at 70 år gamle Mesic hadde fått 66 prosents oppslutning. Den kvinnelige utfordreren Jadranka Kosor ser ut til å få 34 prosent av stemmene.

- Jeg takker alle dem som stemte på meg og i tillegg alle andre som avga sin stemme. Jeg er stolt over modenheten til Kroatias demokrati, sa Mesic i sin seierstale umiddelbart etter at de offisielle resultatene var klare.

- Verden kan se dette, og det er derfor vi står på dørtrammen til Europa. Vi har strategiske mål; å få Kroatia opp på et bedre nivå, og å få institusjonene våre til å fungere som de gjør i andre demokratier. Velgerne ga meg sin tillit fordi de vet jeg er en kriger, sa Mesic i seierstalen.

Valgseieren betyr at Mesic kan begynne på en ny femårsperiode som president. Oppslutningen var så overbevisende at de konservative innrømmet nederlaget også før de første offisielle resultatene ble kunngjort.

Mesic vant første valgomgang klart med nær 49 prosent av stemmene, men fikk ikke de nødvendige 50,1 prosent. Kosor kom da på andreplass med 20 prosent av stemmene.

For EU-medlemskap

Begge kandidatene er for kroatisk EU-medlemskap. Men HDZ, grunnlagt av Kroatias avdøde, nasjonalistiske leder Franjo Tudjman, har bare i relativt kort tid framstått som et moderat, konservativt parti under den nåværende lederen, statsminister Ivo Sanader.

Mesic blir derimot betraktet som en solid beskytter av liberale, demokratiske verdier og en garantist for Kroatias tilnærming til EU. Kroatia ventes å bli EU-medlem i 2009.

- Mesic er mitt valg. Han er avslappet, ikke arrogant, men også en statsmann. Han vil hjelpe oss å bevege oss inn i EU, sier velgeren Bojan Srdic, en 40 år gammel lærer.

Kosor oppfordret kroatene til å velge henne som Kroatias første kvinnelige president. Hun har også forsøkt å appellere til den nasjonalistiske fløyen.

Moralsk korreks

Vestlige diplomater sier resultatet ikke vil påvirke Kroatias EU-forhandlinger. Men de ser den 70 år gamle Mesic som en viktig og nyttig motvekt til HDZ, som kontrollerer regjeringen og nasjonalforsamlingen.

Spesielt roser de ham for hans modige kritikk av kroatiske krigsforbrytelser under krigen med Serbia og krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet. Han var også en sterk kritiker av nasjonalisten Tudjman mens Tudjman hadde full kontroll med regjeringen og nasjonalforsamlingen.

- På mange måter har Mesic vært den moralske korreksen i dette landet, sier en høytstående EU-diplomat i Zagreb. - Hvis Kosor vant, ville det bety en endring av atmosfæren her. Den ville være mer begrenset hvis samme parti kontrollerte regjeringen og presidenten.

Kroatia innleder medlemskapsforhandlinger med EU 17. mars. En betingelse er fullt samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, spesielt når det gjelder å arrestere general Ante Gotovina, som er på flukt.

(NTB)

GJENVALGT: Velgerne i Kroatia ville ha liberale Stipe Mesic som president i fem år til.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media