Kroatias regjering overlevde tillitsvotum

Kroatias regjering fikk som ventet flertall i tillitsvotumet i nasjonalforsamlingen natt til mandag, etter en opphisset debatt som varte i 16 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

93 av de 151 representantene støttet statsminister Ivica Racan, mens 36 stemte imot.

Regjeringen fikk støtte fra representantene til de fem partiene som er med i regjeringskoalisjonen. Også de regionale partiene og partiene som representerer de etniske minoritetene i landet støttet Racan. Det største opposisjonspartiet, Kroatias demokratiske union (HDZ), og partiene på høyresiden ville ikke støtte regjeringen.

Racan hadde bedt om ny tillit for regjeringen, etter at han kunngjorde at han ville etterkomme anmodningen fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia om å få utlevert to ikke navngitte kroater. Avgjørelsen førte til regjeringskrise, da fire ministre fra det sosialliberale partiet HSLS forlot regjeringen i protest. HSLS kunngjorde søndag at de ville støtte regjeringen under avstemningen.

Det var på forhånd ventet at regjeringen ville overleve tillitsvotumet, men beslutningen om å samarbeide med krigsforbryterdomstolen utløste den alvorligste krisen i landet siden en demokratisk regjering overtok makten for halvannet år siden.

(NTB)