Krohn Devold: - Norske soldater opptrådte riktig

- De norske soldatene i Kosovo har opptrådt helt riktig, og de har regjeringens fulle støtte, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) etter at norske soldater onsdag skjøt og drepte en albaner i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om hendelsen onsdag sier statsråden videre at de norske soldatene handlet i nødverge da en bil med en albaner kjørte rett mot ei gruppe soldater, som er i landet for å beskytte sivile.

- I slike situasjoner er det nødvergeregelen som gjelder, og da skal det skytes, sier Krohn Devold til TV 2.

I alt 250 norske soldater var innblandet i sammenstøtene mellom serbere og albanere i Kosovo onsdag. Om lag 20 av dem ble lettere skadd.

Torsdag ble det klart at det skal sendes 1.000 nye NATO-soldater til Kosovo, og forsvarsministeren utelukker ikke at flere norske soldater kan bli beordret til landet.

Også sjefen ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger, generalløytnant Thorstein Skiaker, sier at de norske soldatene utfører sitt oppdrag i Kosovo på en meget god måte. Soldatene har opptrådt meget profesjonelt, mener Skiaker.

Torsdag var det roligere i Kosovo og ingen sammenstøt og opptøyer slik som onsdag.

- Men situasjonen er fortsatt spent, sier informasjonsrådgiver Grethe Skundberg ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger.

Fra det svenske forsvaret meldes det at norske tropper ved 14-tiden måtte skyte varslingsskudd da 200 personer kom gående på hovedveien som leder til hovedstaden Pristina. Da varslingsskuddene ble avfyrt, snudde de 200 personene, melder det svenske telegrambyrået TT.

(NTB)