Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Krohn Devold har sluppet for lett

Kristin Krohn Devold har ikke bare ansvar for å rydde opp etter budsjettskandalen, men også det overordnede ansvaret for overskridelsene, hevder professor Eivind Smith.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I et slikt perspektiv kan det virke som om forsvarsminister Krohn Devold har sluppet overraskende lett, sier Eivind Smith, som er professor i offentlig rett. Han understreker også Stortingets ansvar for å kontrollere statsråden.

-  Poenget er at statsråden har ansvar ikke bare for å rydde opp i framtid, men også for det som har skjedd i fortid, sier Smith.

Har sluppet lett

-  Dette er det viktig at Stortinget følger opp. Jeg mener ikke noe om hvilke politiske følger prosessen bør få, men det er viktig å holde fast i og tydeliggjøre det konstitusjonelle utgangspunktet, statsrådens ansvar, sier Smith.

Han har inntrykk av at forsvarsministeren har fokusert lite på den siste delen av sitt ansvar i svarene hun har gitt de siste dagene.

-  En del av ansvaret er jo å rydde opp hvis man kommer over forhold som er kritikkverdige, det skulle bare mangle. Men det er ingen tvil om at hun som statsråd også har ansvar for at systemet er slik at uryddigheter og uheldige forhold forebygges eller oppdages i tide.

-  Hun har jo vært statsråd i tre-fire år nå, og det er hun som har ledet arbeidet med systemet slik det ser ut nå. Det er rimelig at både hun og Stortinget tar tak i denne delen av statsrådens ansvar, sier Eivind Smith.

-  Er det ikke litt spesielt at statsråden sier hun har ansvar, mens to underordnete i Forsvaret blir sparket?-  Jeg kjenner ikke godt nok til hva de har gjort eller ikke gjort. Hvis de har gjort noe de ikke burde, eller at de har unnlatt å følge ordre, kan det være berettiget. Men hvis de blir gjort til syndebukker, er det veldig uheldig.

 FÅR SÅ HATTEN PASSER: Mange av kritikerne er ikke mye nådige når de nå karakteriserer forsvarsminister Kristin Krohn Devolds håndtering av de svære budsjettoverskridelsene i Forsvaret. Foto: Scanpix
FÅR SÅ HATTEN PASSER: Mange av kritikerne er ikke mye nådige når de nå karakteriserer forsvarsminister Kristin Krohn Devolds håndtering av de svære budsjettoverskridelsene i Forsvaret. Foto: Scanpix Vis mer

-  Dessuten dekker det ikke det politiske ansvaret som statsråden har overfor Stortinget, og som ligger i kjernen av vårt demokratiske styringssystem. Krohn Devold har jo vært en drivkraft for omstillingene i Forsvaret, som mange mener forklarer budsjettproblemene, så det ville vært

rimelig at man også diskuterte hennes ansvar mer åpent, sier professor Eivind Smith.

Erna Solberg tar Devold i forsvar

Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg har full tillit til sin partifelle og statsrådkollega Kristin Krohn Devold.

- Omstillingen har gitt et forsvar som er langt bedre enn da vi overtok regjeringsansvaret. I dag har vi et forsvar som kan agere raskt. Men omstillingen har møtt mye motstand i deler av Forsvaret. Mange er negative. På grunn av strukturendringer opplever en del personer seg forbigått etter gamle karrieremønstre, sier hun.

- Er Krohn Devold motarbeidet fra deler av Forsvaret?

- Det har jeg ikke grunnlag for å si, men medieoppslag tyder på at det er en del aggresjon i deler av Forsvaret mot omstillingsprosessen. Aggresjonen er ikke nødvendigvis rettet mot Kristin, men mot andre i Forsvaret.

- Er det å sparke to underordnede å ta ansvar?

- Forsvarsministeren har ansvar for at Forsvaret rydder opp. Men at statsråden har ansvar betyr ikke at ansatte i Forsvaret kan fraskrive seg ansvar. Ansatte i det offentlige har ansvar for å gjøre jobben sin.

- Burde ikke Krohn Devold ventet med å sparke to til fakta var på bordet?

- Dette er en vurdering av hvor ansvaret her ligger. Jeg forutsetter at Kristin har hatt oversikt over dette. Det er ingen tvil om at de to hadde ansvar for de to budsjettavsnittene hvor overskridelsene har skjedd. Alle som har et ledelsesansvar i det offentlige har et ansvar for å gjennomføre vedtak som er gjort.

HØYRE-LEDER: Erna Solberg tar Kristin Krohn Devold i forsvar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media