Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krohn Devold inn for arbeidsretten

Kristin Krohn Devold utnevnte to forsvarstopper i nye stillinger uten å informere verken forsvarssjefen eller sjefen for Forsvarsstaben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå reiser Norsk Offisersforbund sak mot forsvarsministeren. Forbundsleder Peter A. Moe kaller utnevnelsene i statsråd sist fredag for klart avtalebrudd.

- Vi har i løpet av dagen konkludert med at dette er et brudd med avtaleverket som bare arbeidsretten nå kan ta stilling til, sier Moe til Dagbladet. I statsråd besluttet regjeringen at generalmajor Espen Amundsen går til en nyopprettet stilling der han er tillagt ansvaret for utdanning og virksomhet innen logistikk, kommando og kontroll og Forsvarets skolesenter.

Generalmajor Trond R. Karlsen går til en nyopprettet stilling som sjef for Personell- og økonomistaben i Forsvarsstaben. Samtidig besluttet regjeringen å endre organisasjonsstrukturen i forsvarsstaben. Spørsmål ved motivene Etter det Dagbladet erfarer, sa sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Svein Ivar Hansen, på et møte i Forsvarsstaben mandag formiddag at han ikke var informert om disse utnevnelsene. Sentrale kilder sier til Dagbladet at forsvarssjef Sigurd Frisvold heller ikke var informert, noe som også bekreftes av offisersforbundet.

- Det går ikke an å tenke seg at en forsvarsminister holder forsvarssjefen borte fra vurderinger om endringer i forsvarsstruktur og utnevnelser. Dette er et klart overgrep mot forsvarssjefen. Det er første gang det skjer og må aldri skje igjen, sier Peter A. Moe.

Etter det Dagbladet erfarer, har en endring i deler av organisasjonsstrukturen i Forsvaret vært diskutert den siste tida, uten at man har kommet fram til noe endelig resultat.

Overraskende

På et tidspunkt hvor ingenting synes å ha vært avgjort, kom regjeringens to utnevnelser som lyn fra klar himmel. Mange i Forsvaret og Forsvarsdepartementet lurer nå på hva som er Krohn Devolds motiver bak denne tilsynelatende alenegangen.

- Vi forstår ingenting, sier en velinformert kilde.

 MÅ I RETTEN:  Forsvarsminister Kristin Krohn Devold, her sammen med forsvarssjef Sigurd Frisvold. Foto: Scanpix
MÅ I RETTEN: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold, her sammen med forsvarssjef Sigurd Frisvold. Foto: Scanpix Vis mer

Bråket rundt utnevnelsene av de to nye stillingene kommer bare kort tid etter at milliardoverskridelsen i Forsvaret ble kjent.