Krohn Devold kan bli avhørt

Kontreadmiral Atle Karlsvik leide vannscooter og solsenger til daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold på tokt i Karibia. Regningen for moroa fikk Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Bergen vil vurdere å kalle inn Kristin Krohn Devold i forbindelse med etterforskningen av kontreadmiral Karlsvik. Ifølge politiadvokat Kaare Songstad i Hordaland Politidistrikt, vil politiet fortløpende diskutere og vurdere om den tidligere forsvarsministeren skal kalles inn til vitneavhør.

- Kristin Krohn Devolds navn er så langt ikke knyttet til de to punktene vi har besluttet å etterforske. Den videre politietterforskningen får vise om dette endrer seg, og dermed gjør det aktuelt å be henne forklare seg, sier Songstad til Bergens Tidende. 

Forsvarsledelsens spesialgruppe i full gang med å gå gjennom bunker av enkeltbilag for reiser, middager og annet som kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik har krevd refusjon for de siste fem åra.

Forsvarsstaben mistenker Karlsvik for grove tillitsbrudd og økonomiske misligheter.

- For oss er dette primært en sak mellom Forsvaret som arbeidsgiver og Atle Karlsvik som arbeidstaker, og ikke noe som involverer Krohn Devold, sier brigader Geir Anda i Forsvarsstaben til Dagbladet.


Ekstraservice

Blant kopiene av reiseregninger og bilag Dagbladet har tilgang til, dukker det opp en oversikt over det Karlsvik mente kostet ham ekstra å være vert for den tidligere forsvarsministeren på tokt med seilskuta «Staatsraad Lehmkuhl» i oktober 2002.

Det dreier seg om leie av solsenger på St.Lucia og Antigua, samt snorkling og leie av vannscooter. Inkludert et par taxiturer, kom summen opp i 1748 kroner.

Karibia-turen for tre år siden er ett av forholdene Karlsvik nå blir gransket for. Som skolesjef for Sjøkrigsskolen dro han på inspeksjon og gikk ombord i «Statsraad Lehmkuhl» i Bridgetown på Barbados sammen med daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

KARIBIATOKT:  SAmmen med sjøkadettene gjorde kontreadmiral Atle Karlsvik og daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold strandhogg blant annet her på idylliske Virgin Gorda i de Britiske Jomfru-øyene Alle foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets Mediesenter
KARIBIATOKT: SAmmen med sjøkadettene gjorde kontreadmiral Atle Karlsvik og daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold strandhogg blant annet her på idylliske Virgin Gorda i de Britiske Jomfru-øyene Alle foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets Mediesenter Vis mer

Sammen med sjøkadettene gjorde de strandhogg blant annet på idylliske Virgin Gorda i de Britiske Jomfruøyene, St. Lucia og Antigua. Krohn Devold var med på turen i fire dager.

Karlsviks advokat Dag Steinfeld vil overfor Dagbladet ikke kommentere reiseregningene, da han ikke har sett disse.

Da jeg ble orientert av forsvarsledelsen om at media hadde begjært innsyn i min klients reiseregninger, ba eg om en kopi av reiseregningene på forhånd. Det har jeg ikke fått. Samtidig ba jeg om å få reiseregningene til ni navngitte generaler, inkludert forsvarssjefen for samme periode, for å ha et sammenlikningsgrunnlag. Det har jeg heller ikke fått. Jeg har derfor ikke hatt anledning til å konferere med min klient om dette, sier advokaten.

Omstridt 

Atle Karlsvik er for tida permittert fra stillingen som sjef for fellesstaben i Forsvaret - en stilling han ble utnevnt til av forsvarsminister Kristin Krohn Devold like før valget i høst.

Utnevnelsen vakte sterke reaksjoner fra de to befalsorganisasjonene BFO og Norges Offisersforbund. Dagbladet er forøvrig kjent at Krohn Devold over lang tid forsøkte å få utnevnt Karlsvik til en høyere stilling i Forsvaret.

Dette ble imidlertid blokkert av daværende forsvarssjef Sigurd Frisvold.

Årsaken var, etter det Dagbladet kjenner til, at Atle Karlsvik sto helt øverst på lista over en gruppe offiserer som hadde fått utbetalt overtid uten at det var hjemmel for det.

De påståtte regelbruddene som nå granskes skal ha skjedd mens Karlsvik var leder for Sjøkrigsskolen og Sjøforsvarets skoler.

Etter det Dagbladet forstår, er det særlig to saker som blir trukket fram.

Karlsvik skal ha latt Forsvaret betale 30 000 kroner for et fødselsdagsselskap for sin kone.

Han skal angivelig også ha leid ut hytta si i Hemsedal til et utleiebyrå, for så å leie den tilbake for bruk i Sjøforsvarets regi.

GRANSKES: Kontreadmiral Atle Karlsvik.
VURDERES: Kristin Krohn Devold.