Krohn Devold ny NATO-sjef?

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold stiller i fremste rekke når NATOs generalsekretær skal erstattes i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Krohn Devold kan likevel få en sterk konkurrent i Polens president Aleksander Kwasiniewski - hvis han velger å være kandidat. Foreløpig sitter han som polsk president til 2005.

- Krohn Devold nyter i dag en posisjon som en av alliansens tungvektere og mest profilerte politikere. Sammen med utenriks- og forsvarsministrene fra USA, Storbritannia og Frankrike hører hun til i toppligaen blant NATOs fagministrer, sier en NATO-kilde til Dagbladet.

Respektert

Umiddelbart etter at briten George Robertson i går varslet at han går av som NATOs generalsekretær i desember, startet spekulasjonene om hvem som skal bli hans etterfølger.

Utenriksminister Jan Petersen ble også nevnt, men han avkrefter at han er aktuell som kandidat.

NATO-kilden tegner et helt annet bilde av Høyres forsvarsminister enn det inntrykket som er skapt i Norge etter bråket rundt klasebomber, jagerkjøp og Krohn Devolds TV-opptreden.

- I NATO-sammenheng nyter hun stor respekt, sier kilden.

Sjarmerende

Dette ble demonstrert under NATO-toppmøtet i Praha før jul, der Krohn Devold imponerte samlingen av stort sett menn med sine velformulerte innlegg om omstruktureringen av NATO - framført uten manuskript.

- Det trenger hun ikke, kunnskapsrik og vel forberedt som hun er. At hun er sjarmerende, er heller ikke noe minus. Og skulle det stå mellom to like sterke kandidater, er det neppe noe handikap å være kvinne, sier vår NATO-kilde.

Klar

Også avtroppende generalsekretær Robertson uttalte seg anerkjennende om Krohn Devold på den store NATO-konferansen i Brussel 3. oktober.

- Jeg setter spesielt pris på din klare stemme, sa Robertson.

I NATO blir Kristin Krohn Devold ikke oppfattet som like betingelsesløst USA-lojal som hun etterlater inntrykk av i Norge.

KAN BLI GENERALSEKRETÆR:</B> Kristin Krohn Devolds navn nevnes i toppkretser i NATO.
KAN BLI GENERALSEKTRETÆR 2: Også Jan Petersen nevnes i debatten. Selv sier Petersen at han blir i Norge.