Krohn Devold vil ha fred

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ønsker ikke å kommentere stortingspresident Jørgen Kosmos sviende kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken gjaldt forsvarsministerens konsekvent manglende bruk av ordet «krigsinnsats» om oppdraget de norske soldatene i Sør-Irak har utført.

Kosmo mener det ble skapt et feil bilde av oppdraget soldatene skulle utføre. I Dagbladet i går sa han at forsvarsminister Krohn Devold «fra første dag ville tjent på å kalle en spade for en spade, men de begynte å rote med «humanitært oppdrag».

-  Styrken ble primært sendt ut for å operere i et land i krig. De norske soldatene var i krig, sa Kosmo til Dagbladet i går.

På ferie

Forsvarsministeren er på ferie og vil ikke kommentere saker i ferien sin, opplyser hennes kontor. Selv ikke sviende kritikk fra stortingspresidenten.

-  Hvis stortingspresidenten mener forsvarsministeren er uærlig, er det synd. Det er ikke grunnlag for en slik påstand, sier Devolds politiske rådgiver Bengt Eidem.

-  Hvorfor har hun kalt oppdraget «humanitært» og unnlatt å si at soldatene har vært i krig?

-  Hun har hevdet at dette har vært en militær operasjon utført av stabiliseringsstyrken. Det er trist at dette blir en diskusjon om ord i media. De burde heller vært opptatt av hva styrken har gjort.

-  Militær operasjon

-  Men Befalets Fellesorganisasjon (BFO) har selv hevdet at dette ikke var en humanitær aksjon, men krig?

-  Det er ikke hva styrken sjøl har uttalt. BFO har, med hjelp av politikerne, satt i gang den diskusjonen. Soldatene skal ha stor ære for at de har satt livene sine på spill i et farlig område, og for arbeidet de har utført, nemlig å gi vann og strøm til folket i Irak.

-  Så det var et humanitært oppdrag?

-  Hva man har kalt oppdraget er ikke den sentrale debatten, det viktigste er hva som var til det beste for befolkningen i Sør-Irak. Det er ikke tvil om at dette var en militær operasjon, sier Eidem.

TAUS: Kristin Krohn Devold har fått kjeft av Jørgen Kosmo for ordbruken om norske soldater i Irak, men er på ferie og vil ikke svare på kritikken.