Krohn Devold vil ha nederlandsk NATO-sjef

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) sier hun ikke er kandidat til stillingen som generalsekretær i NATO etter Lord George Robertson, som går av ved årsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke kandidat, og jeg mener alliansens neste generalsekretær bør komme fra Nederland, som i dag er Norges viktigste samarbeidspartner på europeisk side i NATO, sier Krohn Devold til NTB.

Hun understreker at dette er hennes personlige oppfatning, og spørsmålet er ikke drøftet verken med statsministeren eller utenriksministeren.

- Men jeg vil peke på Nederland når jeg fredag morgen møter Lord Robertson, under hans avskjedsbesøk i Norge som generalsekretær, sier Krohn Devold, og viser til at Nederland har lansert sin utenriksminister Jaap de Hoop Scheffer som NATOs 11. generalsekretær.

Krohn Devold mener det er viktig å få en generalsekretær som kan samle alliansen. Men hun ser ikke bort fra at søreuropeiske NATO-land vil mene at det nå er deres tur til å få denne toppstillingen.

Generalsekretæren skal formelt velges på ministermøtet i NATO i desember, og Krohn Devold tror ikke på noen avgjørelse under det uformelle forsvarsministermøtet i Colorado Springs i USA neste måned.

Avskjedsbesøk

Lord Robertson besøker Norge som et av de første NATO-land under sin avskjedsrunde. Og forsvarsminister Krohn Devold vil benytte anledningen til å gi ham en grundig innføring i omstillingen av det norske forsvar.

- Jeg vil informere om at vi setter i gang med neste langtidsplan for forsvaret allerede 1. januar 2005 - ett år før tiden. Dette vil hæren tjene på, sier Krohn Devold, som vil unngå at hæren sakker akterut i forhold til de andre våpengrenene.

Hun understreker det nære og personlige forhold hun har hatt til Lord Robertson fra første dag i forsvarsministerstolen. Den joviale skotten var selv forsvarsminister før han flyttet til NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Lord Robertson har ved flere anledninger trukket fram Norge som eksempel på hurtig omstilling av forsvaret, og Krohn Devold vil fortsette en linje for mer fleksibel bruk av forsvaret.

- Jeg vil at forsvarets ressurser skal kunne brukes både hjemme og ute. Og Norge bør bli med på Robertsons spleiselag for å øke transportkapasiteten, som lenge har vært en akilleshæl for europeiske NATO-land, sier hun.

Samarbeidspartnere

Krohn Devold trekker fram den såkalte nordsjøstrategien, der landene rundt Nordsjøen samarbeider nært - ikke minst på øvelsessiden. Denne strategien vil bli en bærebjelke i den neste langtidsplanen og Nederland fremstår som viktig.

- På flysiden vil vi fortsette samarbeidet med Nederland og Danmark, slik vi har gjort i Afghanistan. Telemarkbataljonen skal inn i det tysk-nederlandske hærkorpset, og vi vil også samarbeide med de britisk-nederlandske amfibiestyrkene, understreker hun.

Forsvarsministeren peker på at Norge kan tilby gode øvelsesområder i Nord-Norge for kombinerte øvelser mellom land-, sjø- og luftstridskrefter. Og det er den nye NATO-kommandoen på Jåttå ved Stavanger som skal stå for mye av øvelsesopplegget.

- Det er viktig å få allierte militære avdelinger tilbake på øvelser etter at alle øremerkede styrker for innsats i Norge nå er trukket tilbake. Og norske avdelinger henter verdifull erfaring fra oppdrag i utlandet, sier Krohn Devold.

Flysamarbeidet med Danmark og Nederland er kanskje det beste eksempelet, og mye tyder på at de tre landene kommer til å satse på det amerikanske jagerflyet JSF, når flyparken skal fornyes om noen år.

(NTB)