Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kroken på døra

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statens forurensningstilsyn, SFT, har nå stilt så strenge krav til utslippene, at det i realiteten betyr kroken på døra for Naturkrafts planer om å bygge to gasskraftverk. SFT krever at COæ-2å-utslippene reduseres med 90 prosent og NOæ-Xå-utslippene halveres. Selv om det åpnes for kjøp av kvoter, betyr det en utsettelse til et nasjonalt kvotesystem er på plass. Det kan skje tidligst neste år. Likevel er det nå godt håp om at de to kraftverkene aldri kommer i drift med den teknologien som de bygger på.
  • Norsk Hydro har lagt fram planer om å bygge gasskraftverk nesten uten COæ-2å-utslipp. Selv om det i øyeblikket ser ut til at et slik anlegg ikke kan realiseres så raskt som først antatt, vil det være meningsløst å la Naturkraft sette i gang med en teknologi som allerede er avleggs. Det hjelper ikke om Naturkraft kan kjøpe seg fri fra slike utslipp. Med Hydros teknologi vil summen av utslipp bli betydelig redusert. Med en slik miljøgevinst har vi god tid til å vente.
  • Det ser nå ut til å være flertall på Stortinget for en slik utsettelse. Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg, som hittil har vært en av Naturkrafts sterkeste tilhengere, mener nå det vil være riktig å vente på utviklingen av ny teknologi. Det er på tide at Stoltenberg og flertallet i hans parti kommer på andre tanker i denne saken. Hvis ikke Arbeiderpartiets strateger for all del ville unngå et nytt Alta-slag midt i valgkampen i 1997, ville anleggsarbeidet blitt satt i gang. Nå kan vi være spart for utslipp av to millioner tonn COæ-2å hvert år.
  • Naturvernorganisasjonene vil anke SFTs vedtak inn for Miljøverndepartementet. Det vil gi regjeringen anledning til å sette foten ned for de to kraftverkene. Stortinget vil selvsagt ha mulighet til å omgjøre et slikt vedtak og påføre regjeringen Bondevik nok et nederlag. Med den utviklingen saken nå har fått, vil vi imidlertid tro det er små sjanser for at noe slikt kan skje. Bygging av to gammeldagse og sterkt forurensende gasskraftverk er altfor alvorlig til å brukes i et spill om regjeringsmakt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media