Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krokodillemannen kunne overlevd

Hjertekirurg sier Steve Irwin burde latt piggen stå i hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kjente australske krokodillemannen Steve Irwin ville hatt langt større sjans om han ikke umiddelbart hadde dratt ut brodden som stod inn i hjertet, sier den amerikanske hjertekirurgen Eugene Costantini.

Tirsdag gjentok historien seg da en piggrokke stakk 82-årige James Bertakis i hjertet under en fisketur nord for Miami. For en drøy måned siden ble den verdenskjente «krokodillemannen» Steve Irwin drept da han ble stukket i hjertet av en piggrokke

James Bertakis er alvorlig skadet, men legene mener han har gode sjanser til å bli helt frisk. Først og fremst fordi piggrokkens brodd ikke ble fjernet før 82-åringen kom til sykehuset.

- Steve Irwin ville hatt en større sjanse til å overleve om han ikke med en gang hadde fjernet piggrokkens brodd fra brystet, sier hjertekirurgen som har behandlet James Bertakis denne uka.

Irwins venner har fortalt at Irwin etter å ha blitt angrepet av piggrokken, dro brodden ut av brystet før han falt om.

Constantini mener den kjente australieren kunne ha kjøpt seg livsviktig tid, og rukket fram til kyndig medisinsk personell, om han ikke hadde revet ut brodden med en gang.

- Poenget er at fjerningen av brodden også utløste blødningene inne i hjertet. Jeg tror det antagelig var Steves siste handling. Hadde brodden fått stå i fred, ville han hatt mulighet til å rekke frem til sykehuset, sier kirurgen til Sydney Morning Herald.

Han sier han aldri hadde regnet med å behandle en pasient med samme skade - stukket av en fisk i hjertet.

IKKE TREKK UT: Hjertekirurg Eugene Constantini sier Steve Irwin ikke burde ha trukket ut piggrokkebrodden som gjennomboret brystet og hjertet. Da hadde han kanskje levd lenge nok til å få medisinsk hjelp. Foto: Scanpix
IKKE TREKK UT: Hjertekirurg Eugene Constantini sier Steve Irwin ikke burde ha trukket ut piggrokkebrodden som gjennomboret brystet og hjertet. Da hadde han kanskje levd lenge nok til å få medisinsk hjelp. Foto: Scanpix Vis mer

Med den seks centimeter brodden stående inn i hjertet, hadde kirurgene mulighet til å fjerne den på en kontrollert måte, og reparere skadene fortløpende.

Brodden ble fjernet på samme måte som man fjerner en fiskekrok, forklarer kirurgen.

Til tross for James Bertakis høye alder, har legene tro på at han vil komme fra det uten varige men. 82-åringen var på fisketur med sine to barnebarn da piggrokken plutselig hoppet om bord i båten.

Selv om piggrokker regnes som svært fredelige og harmløse fisker, har oppmerksomheten rundt Irwins død gjort piggrokkene svært upopulære og utsatte i Australia.

image: - Krokodillemannen kunne overlevd
DØDE: Den australske kjendisen Steve Irwin falt om og døde etter at han dro ut brodden da han ble stukket i hjertet av en piggrokke. Her minnes han av datteren <a href=http://www.kjendis.no/2006/10/17/479995.html>Bindi Irwin</a>, som kanskje får sitt eget TV-show.
OVERLEVER: Den 82 år gamle mangemillionæren James Bertakis ser ut til å overleve etter at han ble stukket i hjertet under en fisketur nord for Miami i USA.
STOD I: Her ankommer Bertakis sykehuset med piggrokkebrodden fremdeles stående i brystet. Det kan ha reddet livet hans.