PRESIDENT: Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa og koa Auxillia da de ankom dagens seremoni i Harare. Foto: AP Photo/Ben Curtis
PRESIDENT: Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa og koa Auxillia da de ankom dagens seremoni i Harare. Foto: AP Photo/Ben CurtisVis mer

Ny president tas i ed i Zimbabwe

«Krokodillen» tar over roret i Zimbabwe. - Urimelig høye forventninger til lederskapet

Landets nye president Emmerson Mnangagwa lover bedring, noe folk flest jubler over. Men den nye lederen har en rekke utfordringer foran seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste i Zimbabwe har bare kjent til én president, diktator Robert Mugabe (93) som har styrt landet med et stramt grep de siste 37 årene.

- Er han borte? Er han virkelig borte? var en av reaksjonene fra den vanlige mann på gata etter nyheten om Mugabes avgang ble kjent for tre dager siden.

I dag har Emmerson Mnangagwa (75), eller «krokodillen» som han også er kjent som, blitt tatt i ed som Zimbabwes nye president. Mannen som i flere år var Mugabes høyre hånd, og som er anklaget for de samme type brudd på menneskerettighetene og korrupsjon som Mugabe.

Flere tusen mennesker var til stede da Mnangagwa avla presidenteden på den nasjonale idrettsarenaen i utkanten av hovedstaden Harare i dag.

Nye tider?

Den kommende presidenten holdt onsdag en tale ved partiet ZANU-PFs hovedkvarter hvor han lovde å lede nasjonen inn i «et nytt og voksende demokrati».

Men det er ikke ventet at presidentskiftet vil føre til store politiske endringer i landet. Likevel har de fleste i Zimbabwe vist begeistring over Mugabes avgang.

Eddie Cross, tidligere opposisjonsmedlem i parlamentet sier overfor CNN at landets forventninger til det nye lederskapet er urimelig høye.

- Mnangagwa har en massiv oppgave foran seg, sier han.

Han påpeker at det første den nye presidenten må gjøre er å gi en visjon over hva han ønsker å utrede for Zimbabwe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY PRESIDENT: Emmerson Mnangagwa blir Zimbabwes nye president fredag. Det til stor jubel fra innbyggerne. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI
NY PRESIDENT: Emmerson Mnangagwa blir Zimbabwes nye president fredag. Det til stor jubel fra innbyggerne. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI Vis mer

- Det er vanskelig å se hvordan han kan respektere menneskerettighetene, gitt sin historie, sier Dwewa Mahvinga, en sørafrikansk analytiker for Human righs Watch til The Guardian, og fortsetter:

- Folk ser det nok ikke nå, eller innser det ikke, fordi de er lettet over at Mugabes politiske styring er over. Men Zimbabwe er i stor fare med hensyn til et konstitusjonelt demokrati.

Les mer om den nye presidentens bakgrunn her.

Hensynsløs fremferd

«Krokodillen» som nå inntar presidentskapet blir sett på som den utløsende årsaken til Mugabes avgang. Han ble avsatt som visepresident av Mugabes kone Grace, som selv ønsket å ta over presidentvervet ved mannens bortgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MILITÆRPARADE: Den nye presidenten tas i ed i hovedstaden Harare i dag. Her er en militærparade under seremonien. Foto: AP Photo/Ben Curtis
MILITÆRPARADE: Den nye presidenten tas i ed i hovedstaden Harare i dag. Her er en militærparade under seremonien. Foto: AP Photo/Ben Curtis Vis mer

Presidenten som nå lover bedring i styringen av landet har fått Krokodille-kallenavnet på grunn av sin hensynsløse framferd, blant annet som sikkerhetsminister.

En rekke økonomiske utfordringer

Hvert femte år holdes det presidentvalg i Zimbabwe. Mugabe har vært president siden landets selvstendighet i 1980 - først som statsminister, og fra 1987 som president.

Valgene i landet har vanligvis vært preget av vold og uroligheter. 2008 er et år som spesielt skiller seg ut. Da sto Mugabe og partiets hans ZANU-PF bak utstrakt valgfusk. Det har også skjedd ved andre valg.

Det sørafrikanske landet var lenge et av de rikeste i området, men de politiske urolighetene førte Zimbabwe ut i økonomisk kollaps på 90-tallet. Den store økonomiske belatsningen stammer fra landets deltakelse i krigen i Kongo fra 1998 til 2002.

Myndighetene trykket penger for å finansiere krigføringen, og dermed opplevde de en hyperinflasjon, skriver SNL. Siden 2008 har økonomien begynt å bedre seg igjen, men fortsatt har landet store økonomiske utfordringer. De har blant annet svært få skatteinntekter. Samtidig er landet blant verdens mest korrupte.

Det er bare noen av de mange utfordringene landet har, og som nå den nye presidenten Mnangagwa vil måtte bryne seg på.

Holdt fast ved makten

Mugabe holdt fast ved makten i over en uke, og nektet å gå av som president, etter at militære styrker tok over styret i landet og ba ham om å fratre fra rollen sin.

Det var ikke før parlamentet i Zimbabwe debatterte en eventuell rettssak mot diktatoren at parlamentetsformannen skal ha avbrutt diskusjonen og lest opp Mugabes oppsigelsesbrev. I brevet ba han parlamentet om å fortelle folket om fratredenen hans