Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emmerson Mnangagwa:

«Krokodillen» vant valget i Zimbabwe

Resultatet anerkjennes ikke av opposisjonspartiet.

VALGVINNER: Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe med 50,8 prosent av stemmene, opplyser valgkommisjonen i landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Scanpix
VALGVINNER: Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe med 50,8 prosent av stemmene, opplyser valgkommisjonen i landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag kunngjør valgkommisjonen i Zimbabwe at sittende president Emmerson Mnangagwa (75) har vunnet presidentvalget.

Afrika-eksperter har pekt det ut som det «første frie valget siden årtusenskiftet», og anser det som landets mulighet for å bygge seg opp igjen etter nesten fire tiår under Robert Mugabes jernhånd.

Til siste slutt var det Mnangagwa og Nelson Chamisa fra opposisjonspartiet Movement for Democratic Change som knivet om seieren.

Opposisjonspartiet anerkjenner imidlertid ikke valgresultatet.

«Krokodillen»

Mnangagwa skal ha opparbeidet seg kallenavnet «Krokodillen» på grunn av sin harde retorikk og seiglivethet, ifølge ryktene på gata.

«Krokodillen» bærer likevel med seg en relativt blodig historie - og mye tyder på at han tilegnet seg kallenavnet under mye mørkere omstendigheter enn gjennom valgkampanjer.

En kandidat fra hans eget parti stilte følgende spørsmål til BBC:

- Du mener at Mugabe er ille, men har det slått deg at den som kommer etter han kan være enda verre?

Noen hevder nemlig at kallenavnet hans stammer fra borgerkrigen som brøt ut på 1980-tallet mellom Mugabes ZANU of Joshua Nkomo sitt parti Zapu.

Titusenvis av sivile ble drept, de fleste fra stammegruppen Ndebele som støttet Zapu-partiet, før de to partiene ble slått sammen til ZANU-PF.

Benekter involvering

Som sikkerhetsminister, var Mnangagwa ansvarlig for den sentrale intelligensorganisasjonen til regjeringen - som arbeidet med de militære for å undertrykke Zapu.

Mnangagwa benekter at han var involvert i massakren - men mange fra hans eget parti skal fremdeles ha vondt for å støtte den fryktede «Krokodillen».

En veteran fra frigjøringstida skal, ifølge BBC, ha sagt det rett ut:

- Han er en grusom mann, veldig grusom.

- TRYGG: Et medlem av militæret i Zimbabwe brøt inn i en tv-sending på den statseide kanalen ZBC onsdag morgen. Der nekter han for et militærkupp. Video: ZBC via CNN Vis mer

Valgresultatet

Det offisielle resultatet viser et svært jevnt valg. Mnangagwa har ifølge valgkommisjonen fått 50,8 prosent av stemmene, mens Nelson Chamisa (40), som leder landets største opposisjonsparti MDC, endte på 44,3 prosent.

Situasjonen i Zimbabwe er svært spent etter mandagens valg. Chamisa og MDC anklager regjeringspartiet ZANU-PF for å ha manipulert valgresultatet og mener at det er derfor resultatet blir offentliggjort så seint.

Onsdag tok omkring 4.000 opposisjonstilhengere til gatene i landets hovedstad Harare for å protestere. Da demonstrantene ødela biler og knuste rutene på butikker, løp soldater inn i folkemengden og slo tilfeldige personer med geværkolbene. Det også ble skutt med skarpt og brukt tåregass.

Så langt er seks personer bekreftet drept i opptøyene, mens fjorten får behandling på sykehus.

Mnangagwa har lovet en uavhengig gransking av valguroen.