Krona knallsterk igjen

Krona har styrket seg mot euroen. De ansatte i eksportindustrien betaler regninga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Hvor mye industri trenger vi, spør forskningssjef Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå når han legger fram rapporten «Norsk konkurranseutsatt sektor i et langsiktig perspektiv».

Rapporten er laget på oppdrag av PIL. Den går grundig inn på hvilken industriell utvikling Norge trenger for å finansiere den økende importen vi kan forvente i tiår fremover.

Stadig høyere privat og offentlig forbruk vil nødvendigvis føre til økt import som igjen bare kan betales med økt eksport.

Rapporten viser også konsekvensen av å fortsette den økonomiske utvikling vi har hatt i Norge de siste tre årene.

I tillegg til alle andre problemer som eksportindustrien sliter med, har kronekursen igjen steget til samme nivå som i sommer. En euro ble mandag betalt med 7,2885 kroner eller nesten nøyaktig det samme som ved rekordnoteringen den 11. juli på 7,2850 kroner. Samtidig styrker krona seg igjen mot de nordiske valutaene, mot dollar og mot sveitsiske franc.

Årsaken er den store rentedifferansen mellom Norge og resten av Europa, en forskjell som det foreløpig ser ut til at vi vil beholde i hvert fall til statsbudsjettet er vel i havn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer