Krona knallsterk igjen

Krona har styrket seg mot euroen. De ansatte i eksportindustrien betaler regninga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvor mye industri trenger vi, spør forskningssjef Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå når han legger fram rapporten «Norsk konkurranseutsatt sektor i et langsiktig perspektiv».

Rapporten er laget på oppdrag av PIL. Den går grundig inn på hvilken industriell utvikling Norge trenger for å finansiere den økende importen vi kan forvente i tiår fremover.

Stadig høyere privat og offentlig forbruk vil nødvendigvis føre til økt import som igjen bare kan betales med økt eksport.

Rapporten viser også konsekvensen av å fortsette den økonomiske utvikling vi har hatt i Norge de siste tre årene.

I tillegg til alle andre problemer som eksportindustrien sliter med, har kronekursen igjen steget til samme nivå som i sommer. En euro ble mandag betalt med 7,2885 kroner eller nesten nøyaktig det samme som ved rekordnoteringen den 11. juli på 7,2850 kroner. Samtidig styrker krona seg igjen mot de nordiske valutaene, mot dollar og mot sveitsiske franc.

Årsaken er den store rentedifferansen mellom Norge og resten av Europa, en forskjell som det foreløpig ser ut til at vi vil beholde i hvert fall til statsbudsjettet er vel i havn.

(NTB)

STERK KRONE er en fordel når du skal på ferie i utlandet. Men norske varer blir så dyre at utlendingene ikke gidder å kjøpe fra oss.