Krona ruller over söta bror

Norsk økonomi er størst for første gang. Og krona best i verden melder britisk storbank.

STØRRE OG STERKERE: Norsk økonomi har passert den svenske, og krona spås som valutervinner at engelsk storbank. På den andre siden av grensen rammer finanskrisen statsminister Fredrik Reinfeldt hardt. Fotomontasje: Dagbladet.no/Scanpix
STØRRE OG STERKERE: Norsk økonomi har passert den svenske, og krona spås som valutervinner at engelsk storbank. På den andre siden av grensen rammer finanskrisen statsminister Fredrik Reinfeldt hardt. Fotomontasje: Dagbladet.no/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det norske bruttonasjonalproduktet (BNP) vil i første kvartal i år være større enn Sveriges BNP. Det er første gang i historien at norsk økonomi passerer den svenske.

- Målt i felles valuta blir BNP i Norge høyere enn i Sverige i første kvartal. Det blir første gang noensinne, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til VG.

... Og krona er verdens besteSamtidig melder den britiske storbanken HSBC tror norske kroner vil stige mer enn noen annen valuta det neste året.

- Kronen vil på samme tid neste år har styrket seg til 8 mot euro, eller kanskje under, sier senior valutastrateg Paul Mackel i HSBC til Finansavisen.

Han peker på at den norske økonomien er i god stand sammenlignet med mange andre land. Spesielt scorer Norge høyt på kredittverdighet og budsjettbalanse.

Bør hamstre kronerI høst flyktet mange valutaspekulanter fra kroner og andre små valutaer, og på det meste kostet én euro over ti norske kroner (NOK). Men nå anbefaler HSBC den motsatte strategien for dem som har kjøp og salg av valuta som levebrød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer