STØRRE OG STERKERE: Norsk økonomi har passert den svenske, og krona spås som valutervinner at engelsk storbank. På den andre siden av grensen rammer finanskrisen statsminister Fredrik Reinfeldt hardt. Fotomontasje: Dagbladet.no/Scanpix
STØRRE OG STERKERE: Norsk økonomi har passert den svenske, og krona spås som valutervinner at engelsk storbank. På den andre siden av grensen rammer finanskrisen statsminister Fredrik Reinfeldt hardt. Fotomontasje: Dagbladet.no/ScanpixVis mer

Krona ruller over söta bror

Norsk økonomi er størst for første gang. Og krona best i verden melder britisk storbank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske bruttonasjonalproduktet (BNP) vil i første kvartal i år være større enn Sveriges BNP. Det er første gang i historien at norsk økonomi passerer den svenske.

- Målt i felles valuta blir BNP i Norge høyere enn i Sverige i første kvartal. Det blir første gang noensinne, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til VG.

... Og krona er verdens beste
Samtidig melder den britiske storbanken HSBC tror norske kroner vil stige mer enn noen annen valuta det neste året.

- Kronen vil på samme tid neste år har styrket seg til 8 mot euro, eller kanskje under, sier senior valutastrateg Paul Mackel i HSBC til Finansavisen.

Han peker på at den norske økonomien er i god stand sammenlignet med mange andre land. Spesielt scorer Norge høyt på kredittverdighet og budsjettbalanse.

Bør hamstre kroner
I høst flyktet mange valutaspekulanter fra kroner og andre små valutaer, og på det meste kostet én euro over ti norske kroner (NOK). Men nå anbefaler HSBC den motsatte strategien for dem som har kjøp og salg av valuta som levebrød.

Banken holder fram gull og norske kroner som tilfluktssteder for investorer som lurer på hvor de skal plassere verdiene sine når så godt som hele verden opplever økonomisk krise. «Den ultimate nødhavna er etter vårt syn NOK», skriver banken i sin strategirapport.

Anbefalingen om å hamstre kroner gjelder i første omgang de kommende 18 månedene.

Banker svenskene
Men tilbake til söta bror: Tallene som viser at den norske økonomien passerer den svenske er utarbeidet av E24 og VG på grunnlag av tall og prognoser fra Norges Bank og OECD.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gleder seg over den sterke norske økonomien, men varsler at Norge ikke forblir uberørt av finanskrisen.

- Vi vil nå også oppleve en vesentlig dårligere utvikling og økning i ledigheten, men svensk økonomi er hardere rammet, sier han.

Vil heller slå dem i mgp
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) synes det er morsommere å slå svenskene på ski eller i Melodi Grand Prix enn i BNP.

- I solidaritet med vårt broderfolk, som er meget sterkt rammet av finanskrisen, vil jeg ikke glede meg over dette, sier Halvorsen.

Beregningene tar utgangspunkt i en kronekurs på 81 kroner. Norges BNP ligger i første kvartal i år an til å bli 2,1 prosent større enn det svenske, målt i norske kroner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) består om lag 15 prosent av Norges BNP av såkalt oljerente.

- Selv uten oljen er Norge om lag like rikt som USA, og langt rikere enn Sverige, sier Ådne Cappelen, forskningsdirektør i SSB.

(NTB)