Krona skyter fart

Sju dager inn i 1999 ser det lovende ut for alle som ønsker seg lavere rente, selv om det kan ta noen måneder før du merker det på lommeboka. Men klarer du ikke en rente rundt titallet kan det lønne seg å binde renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gi Gjedrem frie tøyler

Etter at rakettene hilste det nye året velkommen har pilene endelig pekt rett vei.

Godt hjulpet av økt oljepris og noen vage, men åpenbart velklingende uttalelser fra landets nye sentralbanksjef, Svein Gjedrem, har krona styrket seg halvannen prosent, rentene i pengemarkedet har gått ned, mens børsen har lagt på seg 35 milliarder kroner.

Selv om det går rette veien, tror likevel de færreste medgangen vil fortsette i samme tempo som i årets første uke.

På gjerdet

- Vi følger selvsagt med, men vurderer foreløpig ingen rentenedsettelse, sier Kjell Flø, informasjonsdirektør i Kreditkassen.

Heller ikke Jarl Veggan, informasjonsdirektør i DnB, kan love noen snarlig rentenedgang.

- Foreløpig ser vi bare en ørliten antydning om optimisme. Det gjenstår å se om dette blir permanent. Med det rentenivået vi har nå, er vi egentlig tilbake der vi var ved forrige renteendring, fordi vi har holdt igjen, sier Veggan.
Sparebanken NOR har hatt sitt månedlige rentemøte denne uka, og konkluderte med at det ikke var grunn til rentenedgang ennå.

Tiltro

Direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet mener bankene hver eneste dag bør vurdere å sette ned renta. Han har tro på at bankene ikke vil holde igjen en rentenedsettelse.

- Bankene er ikke tjent med at norsk økonomi stopper opp. Bare tenk ti år tilbake, hvordan det gikk da, sier Stalheim.
Han lover imidlertid å følge nøye med på om bankene også denne gangen benytter en turbulent situasjon til å øke fortjenesten, ved å øke rentemarginen, det vil si om utlånsrentene settes ned i samme takt som innskuddsrentene.

Bind renta

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Elcon Securities er overrasket over markedets varme velkomst av sentralbanksjefens uttalelser, men tror ikke på noen veldig snarlig rentenedgang.

- Jeg ville ikke kalkulert med noe før sommeren, og ikke mer enn 1- 1,5 prosentpoeng i første runde, sier Andreassen.
- Norges Bank må se at den høye renta kjøler ned økonomien, før de setter ned renta. Men de som har store problemer med å takle en rente på ti prosent, burde absolutt vurdere å binde renta.

- Ved å binde renta kan man få en rentenedgang på to- tre prosentpoeng, sier Andreassen.