VALUTA: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets tror på en sterkere krone fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
VALUTA: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets tror på en sterkere krone fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Krona styrker seg kraftig - og kan bli enda sterkere

Det kan gjøre det mye lettere for Norges Bank på rentemøtet 18. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kronen svekket seg kraftig fra tidlig i fjor høst til mars i år, men halvparten av dette er blitt reversert siden midten av mars, og nå tror sjeføkonom Shaked Syed i Sparebank 1 Markets at kronen kan styrke seg ytterligere.

- Denne styrkelsen har vært i tråd med vår prognose og våre valutamodeller, dog har det gått noe fortere enn vi hadde sett for oss, skriver han i en fersk analyse i dag.

Les også: Har dollaren passert toppen?

Oljepris og rente Syed tror at årsakene til den sterkere kronen er økt oljepris og økt rentedifferanse mot utlandet.

Så sent som 16. mars i år kostet en dollar på det meste 8,42 kroner, mens en euro på det meste 19. mars i år kostet 8,93 kroner.

I dag er kursene henholdsvis 7,7- og 8,4 kroner og Syed ser nå for seg at kronen vil styrke seg ytterligere på 3 - 12 måneders sikt, om enn bare i moderat omfang mot euro.

Syed har et anslag som tilsier at en dollar vil koste 6,9 kroner om 12 måneder. På samme tid tror han at kronen bare vil styrke seg til 8,25 kroner for en euro om et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette følger av at Syed tror dollaren vil svekke seg klart mot euro tidlig i 2016. Syed anslår at dollaren vil svekkes fra dagens 1,12 dollar for en euro til 1,2 dollar om et år på bedringen i eurosonen.

Les også: Dollaren kan bli en krone billigere

Bedre i Europa? - Jeg tror ESB vil se klare tegn til bedring i eurosonens økonomi og signalisere at dette gir grunnlag for å ta ned noe av stimulansen, sier Syed til Finansavisen i dag.

- Om det skjer, er det en langt større begivenhet enn at Fed trolig hever renten senere i år. Det er tross alt allerede ventet. Kronekursen er svak, både målt ved kjøpekraftpariteter og ut fra rentedifferansen og oljeprisen, mener Syed.

Begge metoder tilsier at kursen burde vært rundt 3 prosent sterkere, skriver Finansavisen.

Hva betyr så denne kronestyrkelsen for Norges Bank og rentesettingen?

- En sterk krone er - alt annet like - et argument for rentekutt fra Norges Bank. Dette er en av flere grunner til at vi tror sentralbanken vil sette ned styringsrenten på neste rentemøte den 18. juni, men vi tror ikke på flere rentekutt deretter, sier Syed - med et forbehold.

- Hvis kronen derimot skulle styrke seg markant videre, ser vi ikke bort i fra enda et rentekutt. Dette gjelder mer hvis kronestyrkelsen blir drevet av økt rentedifferanse til utlandet enn av oljeprisoppgang, legger han til.

Flere økonominyheter - Rentefrykten kommer tilbake
Hva har disse tallene å si for boligbyggingen?
Restaurantkongens leilighet tilsalgs for en halv milliard