Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronefallet gir dyrere biler i Norge

Den norske kronen har stupt i verdi, noe som også betyr dyrere biler.

 Dyrere biler:  Svakere krone gir økte bilpriser i Norge. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
Dyrere biler: Svakere krone gir økte bilpriser i Norge. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Det siste året har euro blitt 13 prosent dyrere. Siden sommeren er kronen svekket med om lag 10 prosent. Det betyr dyrere importerte varer, deriblant biler.

- Svekkelsen av NOK i forhold til EUR skaper selvfølgelig behov for prisøkninger. Vi ser allerede at en del konkurrenter har økt og har økt til dels betydelig allerede, sier Opels PR-sjef Stein Pettersen til HegnarOnline.

- I Opel har vi i annet halvår 2013 inkludert mye utstyr i prisen uten at dette har blitt ført til økte priser. Som alle andre som importerer varer til Norge har vi derfor behov for å øke prisene. Så langt har vi ikke besluttet når og hvor mye, men det er nokså nært forestående, sier Pettersen.

Audi og Mercedes avventer økninger Informasjonssjef for Audi hos Harald A. Møller AS, Marius Tegneby, sier at de foreløpig ikke har justert prisene annet enn en inflatorisk økning fra nyttår.

- Dersom den svake kronekursen vedvarer på et lengre sikt - og etablerer seg på det nivået, så blir det aktuelt å øke prisene, sier han.

PR-sjef Christoffer Nøkleby i Mercedes-Benz sier at deres norske priser ikke kommer til å påvirkes av den siste tids kronekurssvingninger.

Tirsdag koster én euro 8,37 kroner.

Sterkere dollar, yen på stedet hvil Det er ikke bare euroen som har styrket seg. Den amerikanske dollaren har blitt 10,7 prosent dyrere det siste året.

Vi merker oss også at japanske yen er på omtrent samme nivå i dag som for ett år siden, noe som slår positivt ut for importørene av enkelte japanske merker, i forhold til importører som betaler bilene i euro.

Det ventes sterkere krone Ifølge DNB Markets? siste valutaundersøkelse har forventningene til kronekursen blitt betydelig nedjustert etterhvert som kronen har svekket seg.

"Det kan likevel synes som våre kunder mener den siste tidens kronesvekkelse har vært noe overdreven. Omkring 60 prosent venter nå en sterkere krone fremover. Men det er forventet at kronen vil holde seg på nivåer som er betydelig svakere enn vi har vært vant til de siste årene. I snitt venter våre kunder at EURNOK skal noteres omkring 8,20 om tolv måneder", heter det i oppdateringen fra DNB Markets tirsdag.

Flere nyheter Bitcoin i trøbbel igjen - stupte 21 prosent
Har startet fullskala etterforskning av valutasvindel
ESB lover å holde renten lav

Hele Norges coronakart