Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronefallet skulle vært tragisk for Norwegian

Men nå kommer Dublin-effekten for fullt.

NORWEGIAN: Bjørn Kjos sover godt selv etter kronesjokket. Finansdirektør Frode Foss er våken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NORWEGIAN: Bjørn Kjos sover godt selv etter kronesjokket. Finansdirektør Frode Foss er våken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Norwegian-systemet henter fortsatt det meste av salgsinntektene fra Norge. Samtidig er alle kostnader foruten lønninger i amerikanske dollar. Kronefallet skulle vært en negativ nyhet for Norwegian, skriver Finansavisen i dag.

- For alle som importerer er en svakere krone i utgangspunktet en dårlig nyhet, sier finansdirektør Frode Foss i Norwegian.

Han kan imidlertid nå glede seg over tre fulltreffere:
- Oljeprisfall
- Unngår valutafelle
- Lavere rente

Oljeprisen motvirker kronen Over 30 prosent av Norwegians utgifter er relatert til drivstoff. Foruten noen skatter og avgifter knyttet til bensinforbruket som er konstante, så kan selskapet nå glede seg over at oljeprisen har falt 40 prosent i 2014.

- Vårt morselskap har regnskapet i kroner, men utgifter til drivstoff, leasing og vedlikehold er i dollar. Vi har handlet olje åpent i spotmarkedet i årevis. Drivstoffkostnadene korrelerer ofte negativt med krone-/dollar-effekten, konstaterer Foss.

Mens oljeprisfallet utligner kronefallet i Norwegians regnskaper, har selskapet flyttet eierskapet av flyene til det Dublin-baserte datterselskapet Arctic Aviation Asset (AAA).

- Gjelden i konsernet er nå i dollar, og dermed er den upåvirket av endringer i forholdet mellom dollar og kronen helt til vi konsoliderer inn datterselskapet i konsernets regnskaper, sier Foss til Finansavisen.

Opp på fallende børs Dessuten tjener Norwegian på at renten faller. Onsdag denne uken utstedte selskapet en obligasjon på 350 millioner dollar.

- Klimaet for å investere er veldig bra, sier Foss til avisen.

Investorene har også likt det de har sett og hørt fra selskapet de siste ukene og månedene.

Siden 1. august i år har Norwegian steget 59 prosent på Oslo Børs. I samme tidsrom har hovedindeksen på Oslo Børs falt 10 prosent.

Siden nyttår har Norwegian steget 49 prosent, mens hovedindeksen har falt 0,8 prosent.