Kronemangel stanser nazi-rettssak

De åtte nynazistene er tiltalt for å ha knivstukket to afrikanere utenfor en nattklubb i Stavanger. Nå må rettssaken utsettes i inntil et år fordi byretten mangler 27 500 kroner til å leie lokaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrettsjustitiarius Olav T. Laake fortviler, skriver Stavanger Aftenblad i dag. En større rettssak mot åtte nynazister som skulle startet 17. april må utsettes fordi byretten mangler lokaler, og har ikke råd til å leie ekstralokaler.

- Problemet er at ingen rettssaler i Tinghuset er store nok til å romme åtte tiltalte, ni advokater, tolker og dommere. Den store lagmannsrettsalen er også opptatt, sier Laake til Aftenbladet.

Det betyr at byretten må leie lokaler. Det vil koste 27 500 å leie egnede lokaler like ved, men de pengene har ikke byretten.

- Når vanlig husleie, lønn og kontorutgifter er betalt finnes det ikke en krone igjen på budsjettet, sier Laake.

Dermed må saken utsettes til det er passende lokaler ledig i Tinghuset. Dessuten må retten finne to uker som passer for alle ni advokatene, åtte forsvarsadvokater og en bistandsadvokat for de to ofrene. Det betyr at saken tidligst kan komme opp til høsten, men trolig ikke før til neste vår.

- En utsettelse vil være en stor belastning for alle parter, mener Laake.

Knivstikkingen inntraff utenfor nattklubben Berlin i fjor vår. De åtte tiltalte hadde den kvelden delt ut løpesedler med tittelen «Redd den Hvite Rase». Utenfor nattklubben Berlin kom det til slagsmål. En mann i tyveårene fra Eritrea og mann i tredveårene fra Algerie ble påført flere knivstikk i ryggen, og endte opp på sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

ARISK PROPAGANDA: Operasjonsleder Håkon Otterbech ved Stavanger politikammer viser fram en av løpesedlene som ble delt ut på gata utenfor nattklubben Berlin, forut for knivstikkingen.