- Kronen så svak at Norges Bank kan sette opp renten

Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets mener mener den norske kronen er en høyrentevaluta.

FOR SVAK KRONE: Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets mener den norske kronen har svekket seg for mye. Foto: Nordea Markets
FOR SVAK KRONE: Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets mener den norske kronen har svekket seg for mye. Foto: Nordea MarketsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Kronen svekket seg mer enn tirsdagens svake BNP-tall skulle tilsi, og det er naturlig å tro at det er mer som ligger bak, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

Eek-Nielsen peker på at lange, amerikanske renter steg mye gjennom forrige uke, og egentlig har gjort det gjennom hele sommeren, på alt snakket om at Federal Reserve snart begynner å trappe ned pengetrykkingen - kanskje allerede i september.

- Noe av bakgrunnen her er at norske kroner er en høyrentevaluta, og høyrentevalutaer har nok vært ganske avhengige av likviditeten som er blitt tilført gjennom de pengepolitiske lettelsene i USA. Når markedet ser at dette kanskje slutter, og langrentene kommer opp, ser kronen ut til å svekke seg, sier han.

Han tror imidlertid at innenlandske forhold vil drive kronen fremover.

- Kronen er nå så svak at Norges Bank bør sette opp renten. Ja, BNP var svakt, men inflasjonstallene tidligere i sommer var betydelig sterkere, og veier opp mer enn svakheten i BNP tilsier, sier Eek-Nielsen.

- Må låne penger i utlandet
I takt med dette ser vi at flere fremvoksende økonomier svekker seg.

- Mange vil nok se på Norge - om vi ikke er fremvoksende, så er vi iallfall en voksende økonomi - i en type trade "hvor i verden vil det gå bra?". I en sådan trade er nok både Norge og fremvoksende økonomier med. Og begynner noen å tvile på noen av delene, vil de kanskje ha begge deler, forklarer Eek-Nielsen.

Det vi har sett i fremvoksende økonomier, er at flere valutaer har svekket seg kraftig, som for eksempel indiske rupi og brasilianske real.

- Grunnen til at dette skjer nå, henger sammen med oppturen i lange amerikanske renter. Når Fed har trykket penger, har det sørget for likviditetstilførsel til disse landene, som har negativ driftsbalanse med utlandet, sier han.

Landene er avhengig av å låne penger i utlandet til å finansiere driften av landet. Skulle denne likviditeten stoppe vil aktørene i valutamarkedet begynne å bekymre seg for hvordan landene skal finansiere seg, forklarer avslutter Eek-Nielsen.