Kroner seg selv

Kjell Inge Røkke fikk 23 minutter i beste sendetid til å gi seerne sitt bilde av seg selv. Finansmannen gjorde inntrykk på språkprofessor Kjell Lars Berge. {ndash}Røkke bruker et språk folk forstår. Enkelt, knapt og med entusiasme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berge, som er professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, flirte godt da han så Kjell Inge Røkke fortelle historien om seg selv på NRK torsdag.

-Jeg blir imponert over hvor godt han klarer å selge produktet «Røkke» som en verdiskaper. Han er en god retoriker fordi han bruker et språk som folk forstår. Det er en blanding av styreromsprat og enkle, slående bilder, konkluderer Berge, som beskriver språket slik:

-Noen ganger virker Røkke som en ungjypling av en gymnasiast, som prøver å snakke litt finere enn han har forutsetninger for. Han bruker faguttrykk han åpenbart ikke er fortrolig med.

Sjarm

Et eksempel på dette er «industrielt agerende» .

Å agere er et norsk verb som betyr å opptre som , men agerende er antakelig stjålet fra svensk agerande . Det korrekte er agering.

{ndash}Selv om faguttrykk blir brukt litt veslevoksent, står det godt til Røkkes gutteaktige sjarm. Språket blir aldri stivt likevel, fordi han bruker korte, enkle setninger og svært folkelige adjektiv, påpeker Berge og trekker fram Røkkes omtale av noen av kritikerne: «Stokk, steine dumme».

Minner om Kyvåg

-Det er mange bilder fra idretten, og på mange måter minner Røkke meg litt om hvordan håndballtreneren Frode Kyvåg snakker, sier Berge og viser til hva Røkke sier om penger som mål: «Man løper ikke 100-meteren hvis man ikke er opptatt av klokka.»

Språkprofessoren mener at det i Røkkes opptreden ikke er antydning til å drøfte motforestillinger eller se seg selv fra en annen synsvinkel.

-Han bygger hele tida opp historien om seg selv som askeladden som feilaktig blir kritisert og hundset, sier Berge og peker på at Røkke omtaler seg selv i tredje person entall, noe som vanligvis er forbeholdt de kongelige. Margaret Thatcher og Haakon Lie gjorde det samme.

Røkkes yndlingsuttrykk er å «agere» .

-Det er litt uklart hva han egentlig mener, men for meg virker det som om han bruker det for å signalisere mer handlekraft enn synonymet opptre som eller handle . Et eksempel på dette er «agere positivt i nåtid» , sier Berge.

Han mener Røkke også har en evne til å skape egne uttrykk som det er lett å smile av.

-De er ikke nødvendigvis feil, men høres litt pussige ut.

Napoleon

Språkprofessoren understreker at Røkkes suksess som retoriker på NRK skyldtes TV-programmets form, der det ikke ble stilt et eneste kritisk spørsmål.

{ndash}Det er lett å tenke på Napoleon. Dette er den moderne måten å krone seg selv på.


Røkke-program inn for rådet

Medlem av Kringkastingsrådet Trond Jensrud (Ap) mener det var uholdbart av NRK å la Kjell Inge Røkke få slippe til med «ekstrasending» på Dagsrevyen. Saken vil nå bli tatt opp i Kringkastingsrådet.

Jensrud mener Røkke er blitt spesialbehandlet av NRK.
-Jeg er sjokkert over vurderingene som er gjort i Dagsrevyen. Når makt- og pengemennesket Kjell Inge Røkke får slippe til i en utvidet Dagsrevy, samtidig som han har vært med på å redigere programmet, må vi reagere, sier Jensrud. Han opplyser at saken vil bli tatt opp i Kringkastingsrådet 23. september og at nyhetssjef Viggo Johansen bør ha en god forklaring på Dagsrevyens valg

FINANSMANNEN IMPONERTE SPRÅKPROFESSOREN: -Kjell Inge Røkke snakket fremragende. Men det var først og fremst dramaturgien som var interessant, sier språkprofessor Kjell Lars Berge om Røkkes opptreden på NRK torsdag.