Kronerulling for å fjerne høyre-ekstrem politiker

Etter uttalelsen hans om å senke båter som kommer med flyktninger fra Afrika.

DEMONSTRERER MOT BNP: Da lederen av British National Party (BNP) holdt en pressekonferanse på en pub i Manchester forrige måned, samlet en rekke skrikende demonstranter seg utenfor puben. "Stopp facistene i BNP" står det på plakatene. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
DEMONSTRERER MOT BNP: Da lederen av British National Party (BNP) holdt en pressekonferanse på en pub i Manchester forrige måned, samlet en rekke skrikende demonstranter seg utenfor puben. "Stopp facistene i BNP" står det på plakatene. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den britiske organisasjonen «Hope Not Hate» har startet en innsamlingsaksjon for å fjerne den radikale høyrepolitikeren Nick Griffin fra den britiske politikken.

- Nick Griffin er en skam for Storbritannia. Førstkommende tirsdag tar han plass i Det europeiske parlamentet. Vi trenger din hjelp for å sikre at dette aldri skjer, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Reaksjonen kommer etter at Griffin uttalte at EU bør senke båter med flyktninger, som kommer til Europa fra Afrika, før de legger til land.

Vil senke båtflyktniger
«Jeg mener ikke at vi skal drepe dem. Vi kan kaste ut noen livbåter som de kan komme seg hjem igjen med,» har Griffin uttalt om båtflyktningene fra Afrika.

Det var under BBC-programmet The Rocord Europe som ble sendt tirsdag kveld at Griffin kom med de kontroversielle uttalelsene.

- Bare Griffin åpner munnen kommer det søppel ut av den, hvilket gjør folk sinte, sier Gerry Gable, en av lederne bak Hope Not Hate, til Dagbladet.

VIL STENGE GRENSENE: Nick Griffin, leder av det britiske partiet British National Party mener vi vil bli oversvømt av den tredje verden hvis vi ikke stenger grensene til Europa. (BNP) Foto: EPA/Lindsey Parnaby UK & IRELAND OUT
VIL STENGE GRENSENE: Nick Griffin, leder av det britiske partiet British National Party mener vi vil bli oversvømt av den tredje verden hvis vi ikke stenger grensene til Europa. (BNP) Foto: EPA/Lindsey Parnaby UK & IRELAND OUT Vis mer

90 000 underskrifter
- Vi har samlet inn 90 000 underskrifter mot BNP, og 120 000 personer fra hele Storbritannia deltar i kampanjearbeid mot Griffin og BNP. Selv biskopen av den britiske kirken er med, sier Gable.

Men tross iherdig innsats, vil de ikke klare å fjerne Nick Griffin fra Europaparlamentet, ifølge ekspert på britisk politikk, Øivind Bratsberg.

- Griffin og BNP vil beholde sine to seter i parlamentet selv om hele det politiske Storbritannia fordømmer dem. Det er ikke praktisk mulig å fjerne dem, sier Bratsberg.

Brish National Party er langt mer høyrevridd enn det Frp er i Norge, og opererer som en løskanon på høyresiden, ifølge Bratsberg.

- Forby partiet

I går spurte vi i Dagbladet dere lesere om British National Party bør nektes å stille til valg. Den svært uvitenskapelige undersøkelsen viser at 42 prosent av dere som stemte (ca 4000 personer) mener de bør hindres i å delta.

Ifølge en undersøkelse Dagbladets nettavis, mener over 40 prosent av Dagbladets lesere at et politisk parti som British Natioal Party  ikke bør få stille til valg.

Trond Thorbjørnsen fra SOS Rasisme er enig i dette.

HAVSNØD: 13 cubanske båtflyktinger ble plukket opp midt i Mexico-gulfen fra denne lille båten av det norske gasskipet Berge Danuta som tilhører rederiet BW Gas ASA i 2008. De hadde satt kurs fra Cuba til Florida, men var langt ute av kurs da de ble reddet. Foto: Mannskapet, Berge Danuta
HAVSNØD: 13 cubanske båtflyktinger ble plukket opp midt i Mexico-gulfen fra denne lille båten av det norske gasskipet Berge Danuta som tilhører rederiet BW Gas ASA i 2008. De hadde satt kurs fra Cuba til Florida, men var langt ute av kurs da de ble reddet. Foto: Mannskapet, Berge Danuta Vis mer

- FN har en konvensjon som sier at fascistiske partier skal være forbudt. Skal man ta konsekvenser av dette, må man forby slike partier, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.

Han mener Griffin baner vei for annen grov rasisme.

- Sånne uttalelser er indirekte oppfordring til drap på personer med flyktninge- og innvandrerbakgrunn. Hvis dette hadde skjedd i Norge, burde han blitt straffet, sier Thorbjørnsen.

- Helt sykt
Generalsekretær i Flyktningehjelpen, Elisabeth Rasmussen, reagerer kraftig på utspillet.

- Dette er helt sykt. Det er så grovt at man nesten ikke kan ta det alvorlig. Likevel vet vi at dette er en trend som brer seg i Europa blant politikere, sa Rasmussen til Dagbladet i går.

Det at Nick Griffin er kommende EU-parlamentariker, gjør utspillene hans helt forferdelige, mener hun.

- Han ser ikke på immigranter som mennesker. For meg virker det som at han nærmest klassifiserer dem som undermennesker. Jeg tviler på at han ville kommet med slike uttalelser hvis det var briter som satt i båtene, sier Rasmussen.

Bryter internasjonale regler
Hun legger til at dette er et brudd på det internasjonale regelverket.

- Alle land i Europa er bundet av regler i forbindelse med Flyktningekonvensjonen. Der slås det klinkende klart fast at folk har rett til å komme til Europa og søke om hjelp. De har ikke rett til å bli, men rett til å presentere sin søknad, presiserer Rasmussen.

VIL FJERNE BNP: Leder av SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, mener British National Party burde blitt fjernet fra politikken etter de radikale uttalelsene denne uken. Foto: SOS Rasisme
VIL FJERNE BNP: Leder av SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, mener British National Party burde blitt fjernet fra politikken etter de radikale uttalelsene denne uken. Foto: SOS Rasisme Vis mer
EKSPTERT: Øivind Bratsberg, ekspert på britisk politikk, sier at det ikke lar seg gjøre å fjerne BNP fra Europaparlamentet til tross for massiv motstand fra øvrige briter. Foto: Privat
EKSPTERT: Øivind Bratsberg, ekspert på britisk politikk, sier at det ikke lar seg gjøre å fjerne BNP fra Europaparlamentet til tross for massiv motstand fra øvrige briter. Foto: Privat Vis mer