Kronerulling for demokrati i Jugoslavia

Jugoslavias nyvalgte president,Vojislav Kostunica, kommer i morgen til Norge for å diskuterte hvordan millioner av norske kroner best skal kunne brukes for å bygge opp demokratiet i Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har allerede gitt 20 millioner kroner til Serbia. Dette var nødhjelp, og det meste har gått til fyringsolje.

Men regjeringen har bestemt at Serbia skal få 45 millioner kroner til i år, og 90 millioner til neste år. -

Beløpene er ikke endelig fastsatt. De kan bli større, sier statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Tar ikke fra noen

I de siste dagene er det blitt hevdet, blant annet i VG, Aftenposten og i Dagsrevyen, at pengene til Serbia er tatt fra hjelpen som var ment for Kosovo.

Dette avvises nå sterkt av Arbeiderparti-regjeringen.

- Serbia får ikke en eneste Kosovo-krone. Pengene til Serbia er bevilget tidligere. De var ment som støtte til opposisjonen mot Slobodan Milosevic. Det nye er bare at pengene i stedet går til de nye myndighetene i Jugoslavia, sier Eide.

Korrupsjon

- Serbia er et korrupt samfunn?

- Vi vet det, og derfor gis hjelpen bare i form av prosjekter, ikke som generell budsjettstøtte, sier Eide. Kosovo får i år om lag 300 millioner kroner fra Norge, når direkte hjelp og bidrag til internasjonale organisasjoner regnes sammen. Et tilsvarende beløp er satt opp i neste års budsjett. - Når det gjelder bygging av hus, så er det satt av om lag ni millioner i år, og et tilsvarende beløp neste år, sier Eide.

Husbygging

Norske hjelpeorganisasjoner mener at Norge gir altfor lite til husbygging i Kosovo.

- Hvis vi sender en kosovoalbansk familie på to voksne og tre barn fra Norge tilbake til Kosovo, så får de med seg 75000 kroner. Det er nok til å bygge to nye hus i Kosovo, og må vel sies å være en god starthjelp, sier Eide.

Derfor satser regjeringen midler på bygging av kraftverk, minerydding, innkjøp av traktorer, utdanning av politi og dommere og andre tiltak som skal bygge opp en rettsstat.