Kronerulling for Moland og French

Rune Edvardsen starter en aksjon for å få folk til å åpne lommeboka for de dødsdømte nordmennene.

PÅ BESØK: Etter forhandlingene tuller predikant Rune Edvardsen med Bibiche Olendjekes datter Ruth (2). Faren til den lille jenta er sjåføren Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for å ha drept. Foto: Tore Bergsaker
PÅ BESØK: Etter forhandlingene tuller predikant Rune Edvardsen med Bibiche Olendjekes datter Ruth (2). Faren til den lille jenta er sjåføren Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for å ha drept. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Predikanten forhandlet fredag kveld fram en avtale mellom Tjostolv Moland og Joshua French og de etterlatte etter sjåføren som de er dømt for å ha drept.

Enke Bibiche Olendjeke og resten av familien skal få to møblerte hus i Kisangani samt litt støtte til å starte en familiebedrift.

Edvardsen antar at erstatningen til enka og resten av familien vil beløpe seg til rundt 600 000 kroner.

Dugnad Nå er det tid for å skaffe penger til veie, men verken Moland eller French-familien har penger stående som de enkelt kan hente ut.

— Der jeg taler og opptrer kommer jeg til å oppfordre folk til en liten dugnad slik at vi kan få guttene hjem, sier predikanten.

Han understreker at det ikke er aktuelt å bruke organisasjonene Troens bevis eller Dina- stiftelsen til denne aksjonen. I stedet vil han be folk om å betale inn penger til støttekontoene familiene har opprettet.

Ramme Før forhandlingene startet har familiene beregnet hvor mye de antar det er mulig å skrape sammen. Edvardsen fikk en ramme han måtte holde seg innenfor.

— Vi har diskutert hva som er mulig, sier han.

Men han vil ikke si noe om hva som var rammen.

— La meg si det sånn: Alle er fornøyde nå.

Flere brikker Før avreise fra Kisangani i går var predikanten innom fengselet og presenterte avtalen for Moland og French.

— De virket veldig positive og var glade for det som har skjedd, sier han.

Samtidig er de to nordmennene nøkterne og tør ikke tro på noen snarlig løsning.

— Det er flere brikker som skal på plass først, sier Edvardsen.

Flere gjenstår Moland og French vil for tida ikke uttale seg til mediene. En av brikkene som gjenstår er å finne ut av hvordan de andre ofrene skal håndteres.

De to kongoleserne som satt på i bilen da drapet skjedde er også tilkjent erstatninger av retten. Det er også sjåførforbundet i Kisangani.

Edvardsen har ikke tenkt å forhandle med disse.

— Nei, de andre har ikke jeg tenkt å gå på, sier han.

Enka og den øvrige familien til offeret har nå fått sine erstatninger satt ned fra 27 millioner kroner til rundt 600 000 kroner. Edvardsen mener at den kraftige reduksjonen også vil få konsekvenser for de andre.

— Med dette på plass faller jo også forventningene hos de andre også, sier han.

Alt om Kongo-saken.