Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronerulling i velferdsstaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lindberg-saken er i ferd med å ta en ny vending: Etter lang tids påmobbet eksil, etter at han har tapt saker i rettsvesenet både i Norge og i Sverige og etter at saken er blitt så omfattende og komplisert at knapt noen greier å følge med i hva de ulike elementene handler om, er det tid for å gjøre det gode mot den tidligere selfangstinspektøren. Og hva skjer da: Jo, han blir tilbudt leilighet, medisinsk bistand og generelle erklæringer om støtte dersom han bryter opp fra Sverige og kommer hjem til Norge.
  • Dette er intet uvanlig fenomen her i landet. Allerede Ludvig Holberg påviste at vi nordmenn har en hang til å geråde ut i ekstremiteter. Etter at det norske samfunn mer eller mindre kollektivt har ropt korsfest, korsfest mot en mann som brukte sin ytringsfrihet for å kjempe mot den norske selfangsten, er vi nå rede til å ta ham ned fra korset og overøse ham med gaver.
  • Men er det sånn vi vil ha det i vår moderne velferdsstat? Ifølge Odd Lindberg selv eier han ikke nåla i veggen, og er ute av stand til å finansiere den erstatningen han er dømt til å betale selfangerne. Men der intet er, har selv selfangere tapt sin rett. Og under alle omstendigheter må Lindberg kunne tas vare på i samfunnet vårt uten å bli avhengig av veldedighet. Vi har et sosialsystem som skal trå til om et menneske er ute av stand til å brødfø seg og sine. Dessuten vet vi at Odd Lindberg er en høyt kvalifisert fotograf som utvilsomt burde kunne skaffe seg inntekt selv. Og har han glemt sine gamle kunster, må han da kunne søke attføring.
  • Odd Lindberg må ikke bli en profesjonell martyr. Det tjener verken han eller hans sak på. I dag erklærer selv de mest aktivistiske miljøorganisasjonene at de ikke lenger er imot selfangsten så lenge den drives forsvarlig. Dermed kan heller ikke selfangerne lenger klage over at de blir trakassert. Så treffsikre som de er, bør de i alle fall oppdage at Odd Lindberg ikke lenger er noe høvelig bytte. Derfor bør nå denne saken kunne forlikes. Og verken de eller Lindberg skal behøve å leve av kronerulling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media